Republica Moldova are Preşedinte ales!

Nicolae Timofti noul preşedinte ales al R. Moldova.
Nicolae Timofti noul preşedinte ales al R. Moldova. (VADIM DENISOV / AFP)

După aproape trei ani, Republica Moldova va avea un preşedinte ales. Astăzi Nicolae Timofti a fost ales în această funcţie cu 62 de voturi.

Potrivit membrilor comisiei speciale, în urnă au fost introduse 62 de buletine de vot dintre care toate pentru unicul candidat înscris.

Nicolae Timofti a fost ales după şase tentative eşuate de alegere a şefului statului. Din 11 septembrie 2009, după demisia ex-preşedintelui Vladimir Voronin, Republica Moldova a fost condusă de preşedinţi interimari.

Parlamentul a luat act de alegerea preşedintelui. Nicolae Timofti a fost întâmpinat cu aplauze în plenul Legislativului, dar şi de veteranii conflictului armat de pe Nistru şi ai războiului din Afganistan care manifestau în faţa clădirii Parlamentului.

Cei trei lideri ai AIE l-au felicitat pe Timofti şi au spus că R.Moldova are un preşedinte competent. Timofti a ţinut un discurs în faţa plenului în care a promis că va respecta Constituţia, aceasta fiind garantul statalităţii şi va urma cu stricteţe cursul european al R.Moldova.

La finele şedinţei speciale, Nicolae Timofti şi cei trei lideri ai AIE au ieşit în faţa veteranilor şi i-au anunţat că după mai multe tentative, ţara are un preşedinte.

"Astăzi este doar punctul de plecare, acum mergem la muncă consolidaţi ca o naţiune", a opinat liderul PD Marian Lupu.

AIE regretă faptul că opoziţia parlamentară nu a participat la alegerile prezidenţiale de astăzi. Afirmaţii în acest sens au fost făcute de liderii AIE în cadrul discursurilor pe care le-au rostit de la tribuna Legislativului.

Liderii de fracţiuni, liderul PLDM Vlad Filat, deputatul neafiliat Mihai Godea şi liderul socialiştilor Igor Dodon au ţinut discursuri în faţa deputaţilor.

Liderul PLDM Vlad Filat a menţionat că "AIE a încercat să aibă un dialog civilizat cu opoziţia comunistă, însă aceasta din urmă a refuzat să contribuie la eforturile guvernării".

"Mi-aş fi dorit ca atunci când eram eu în opoziţie să fi avut măcar jumătate din posibilităţile pe care le are opoziţia în prezent. Odată cu alegerea preşedintelui, clasei politice îi revine greul cel mai mare - la următoarele alegeri parlamentare ordinare să avem o societate unită, fără baricadele construite în prezent de comunişti", a opinat Filat.

Şi liderul PD Marian Lupu a specificat că odată cu alegerea şefului statului va trebui să se muncească într-un ritm mai alert pentru a putea îndeplini toate promisiunile făcute societăţii.

Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal, Ion Hadîrcă a arătat că regretă că opoziţia nu participă la această şedinţă istorică şi că a devenit deja opoziţie extraparlamentară şi poate deveni extralegală. "Avem certitudinea că Timofti va consolida spiritul legii în ţara noastră, motiv pentru care vom vota cu uşurinţă pentru domnia sa", a adăugat liberalul.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov l-a îndemnat pe Nicolae Timofti să renunţe la funcţie.

Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie 1948 în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti. În 1990 devine vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme şi preşedinte al Colegiului Penal. Din 1996 deţinea funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova şi apoi preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent Nicolae Timofti a fost decorat cu ordinul "Gloria Muncii" şi deţine titlul de "Om Emerit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe