R.MOLDOVA ALEGE PREŞEDINTE -Liberalii resping acuzaţiile comuniştilor privind alegerea preşedintelui ţării

Epoch Times România
16.03.2012

Mihai Ghimpu, Liderul PL din Republica Moldova, a respins acuzaţiile comuniştilor potrivit cărora deputaţii liberali au acţionat ilegal atunci când au pliat diferit buletinele de vot pentru alegerea preşedintelui ţării.

"Nouă liberalilor ne place să facem avioane. Am făcut şi corbăii pentru ca AIE, împreună cu preşedintele, să funcţioneze ca o corabie şi să bucure oamenii", a spus Ghimpu.

"Totul a fost legal. Totul a fost respectat. Curtea Constituţională nu are de cât să valideze. Deja avem stabilitate politică şi nu mai bateţi în alianţă", a adăugat el.

Anterior, comuniştii au calificat alegerea preşedintelui drept "o ruşine", pentru că "nu s-a respectat secretul votului".

"Este o farsă, nu a vut loc nicio votare. Nu s-a respectat secretul votului. Aşa cum (Marian - n.r.) Lupu a promis că are un secret prin care se va vedea cum deputaţii votează, azi (vineri - n.r.) s-a demonstrat care este secretul. Este o ruşine că aşa a fost ales şeful statulu"”, a declarat deputatul PCRM Sergiu Sârbu.

"Nici într-un stat nu veţi găsi aşa o procedură.Toţi deputaţiii AIE care au trecut prin cabina de vot a ruşinii au fost intimidaţi. O astfel de umilinţă RM nu a cunoscut de la independenţă încoace. Fiecare deputat a închis buletinul de vot într-o anumită modalitate, pentru fi recunsocut şi a fi persecutat dacă se expune altfel", a adăugat Artur Reşetnicov.

Comuniştii au refuzat să spună dacă vor contesta alegerile la Curtea Constituţională şi au precizat că vor demara protestul faţă de alegerea preşedintelui începând cu ora 13: 30.

Parlamentarii moldoveni l-au ales vineri pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului, cu 62 de voturi. Timofti avea nevoie de cel puţin 61 de voturi pentru a deveni preşedinte.

Rezultatul trebuie validat de către Curtea Constituţională.

Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.

Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor