Aderarea UE la Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului
Deputatul roman Corina Cretu considera ca principala consecinta a aderarii Uniunii Europene la Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (CEDO) este asigurarea pentru cetatenii europeni a unei protectii fata de actiunile UE, similara cu cea de care acestia beneficiaza fata de actiunile statelor membre.
In interventia scrisa depusa cu prilejul dezbaterii, marti, in sesiunea plenara de la Strasbourg, a aspectelor institutionale ale aderarii Uniunii Europene la Conventie, doamna Cretu a subliniat ca aceasta aderare reprezinta un pas logic in urma intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona si stimuleaza aprofundarea integrarii europene si construirea unui spatiu public comun. "Aderarea UE la Conventie va introduce mai multa coerenta in materia respectarii drepturilor omului intre Uniune si tarile care apartin Consiliului Europei si sistemului sau paneuropean.
Din punctul meu de vedere, cea mai importanta consecinta a aderarii este ca se asigura cetatenilor o protectie fata de actiunile Uniunii, similara cu aceea de care beneficiaza fata de actiunile tuturor statelor membre. Este o evolutie de substanta, avand in vedere ca statele membre au transferat Uniunii competente importante", a declarat Corina Cretu. "Este logic sa existe posibilitatea apelului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in legatura cu decizii ale Uniunii, in ansamblul sau. De vreme ce vorbim despre cetatenie europeana, ei trebuie sa i se dea si un continut concret, inclusiv prin aceasta posibilitate", a afirmat ea. Europarlamentarul roman si-a exprimat speranta ca acest instrument suplimentar pus la indemana cetatenilor europeni va putea fi accesat fara complicatii, mai ales ca decizia de aderare vizeaza crearea unui cadru mai coerent in materie de drepturi ale omului in interiorul Uniunii Europene.