Renumita cantareata la erhu, Qi Xiaochun

Qi Xiaochun, solista de erhu in cadrul celebrei companii Shen Yun Performing Arts.
Qi Xiaochun, solista de erhu in cadrul celebrei companii Shen Yun Performing Arts.

Domnisoara Qi Xiaochun este o tanara modesta care radiaza de o eleganta gratioasa. De-abia a implinit 30 de ani si s-a imbarcat deja pentru primul sau turneu international ca si solist erhu alaturi de renumita trupa Shen Yun Persforming Arts. In doar cativa ani, ea a castigat un inalt statut printre cei mai de seama solisti erhu.

Erhu este un instrument muzical cu doua corzi, care poate exprima o gama foarte variata de emotii. Este binecunoscut pentru calitatile sale de ritmicitate si flexibilitate sonora. Fiind un instrument dificil de manuit, instrumentul erhu necesita ani buni de practica dureroasa pentru a ajunge la nivelul de maestru.

De la o varsta frageda, domnisoara Qi incepuse sa aprofundeze calitatile acestui instrument reusind sa atraga atentia audientei, sa o transpuna intr-o stare de vis si sa adune multe lacrimi de multumire.

Implinita artista erhu a primit numeroase aprecieri sincere atat de la muzicieni internationali, cat si din partea altor genuri de artisti. Christine Walevska, o maestra a violoncelului, a afirmat ca interpretarea muzicala a domnisoarei Qi a fost “cea mai rafinata”.

Domnul Du Zhanghao, castigator a trei premii de caligrafie chineza in Taiwan si profesor la Universitea “Teachers”, este de asemenea si admirator al muzicii la erhu. El i-a laudat talentul cu multa daruire. “Muzica domnisoarei Qi este cea mai buna din cate am auzit”, a afirmat el. “Sper sa mai am ocazia sa o ascult din nou."

Domnisoara Qi este modesta in privinta aptitudinilor sale de muzician: “Binenteles, un muzician trebuie sa aiba talent. Oamenii spun ca sunt sensibila cand vine vorba me muzica”.

Ea a povestit despre circuitul pe care l-a parcurs pentru a deveni un solist erhu. Cu toate ca a avut toate cele necesare pentru a deveni un artist consacrat, la un moment dat in viata sa ea a intors spatele talentului sau.

Talent compromis

Cu toate ca domnisoara Qi a crescut in agitatul Shanghai, este o fire linistita si modesta, dand dovada de o caldura si puritate interioara autentica. Atunci cand vorbeste, cuvintele ei par sa fie lipsite de problemele mondene. Se simte o anumita integritate si claritate a scopului care se pare ca i-au educat urechile.

Sub tutela tatalui ei, ea a inceput sa cante la erhu de la varsta de 6 ani. In 1991, ea a castigat un premiu la “Spring of Shanghai”, o competitie prestigioasa de interpretare la erhu din China.

“Eram doar o eleva de gimnaziu pe atunci, si eram foarte dedicata lectiilor de erhu”, afirma ea. Avand acest talent si sustinerea familiei, ea s-a inscris la Conservatorul de Muzica din Shanghai.

In mod neasteptat chiar si pentru ea, dupa ce a fost admisa intr-un mediu muzical atat de intensa si profesional, pasiunea ei pentru muzica a inceput sa se stinga.

“China era deja deschisa cand eu eram la scoala. In timpul colegiului puteam sa observ declinul moral peste tot. Pentru a deveni faimos, fiecare om se lupta si ii ranea pe ceilalti. Ticalosiile si manipularea pareau ca nu se mai termina.”

“Intr-o societate in care valorile si traditia sunt pierdute nu mai are nici un sens sa muncesti din greu pentru ceva. Este ca si cum am incepe sa ne pierdem pe noi insine”, spune ea.

Domnisoara Qi a povestit ca atunci cand era inca un copil, stia ca este important sa fie o muziciana din ce in ce mai buna in fiecare zi. La universitate ea a fost coplesita de tradare si interferenta politica in domeniul artelor. Oamenii din jurul ei recurgeau la aproape orice, de la lingusirea ceorlalti pana la tradari ale constiintei lor, numai pentru a obtine faima si oportunitati de a canta solo pe scena.

Ea spune ca din cauza acelui mediu a intrat intr-o adanca depresie, pierzandu-si vointa de a-si continua munca pe calea sa muzicala.

“Nu mai aveam nici o ambitie, nicicum, asa ca am decis sa abandonez. Nu mai voiam sa lucrez asupra talentului meu. Am renuntat. Nu mai voiam sa practic sau sa cant pe scena. La acea vreme nu doream sa ajung faimoasa, am crezut ca orice meserie va fi buna atata timp cat ma puteam intretine singura. Nu credeam ca muzica poate avea vreun impact pozitiv asupra celorlalti, nici chiar aspura mea”, spune ea.

Tatal ei nu stia ca ea renuntase la erhu si ca renuntase sa mai practice de cativa ani.

Ea afirma ca hotararea nu a fost greu de luat din moment ce credea ca faima se dizolva in timp precum norii pe cer. Totusi, talentul sau muzical nu disparuse inca. Ea a reinceput sa cante la erhu, nu pentru interese personale ci din cauza unui dezastru neanuntat care afecta China si din nevoia de a apara o cauza nobila.

Revenire

In 1999, regimul comunist din China lansase o campanie brutala impotriva miscarii spirituale Falun Gong. Domnisoara Qi a reusit sa paraseasca pamantul chinez si sa ajunga in Statele Unite, unde a trait in mai multe orase. Aceasta persecutie impotriva Falun Gong a facut-o sa se hotarasca sa ridice instrumentul erhu inca o data, si prin el sa-si exprime trairile interioare in fata lumii.

“Regimul comunist chinez trata Falun Gong cu mare dispret, asa ca oricine practica Falun Gong voia sa foloseasca orice abilitate personala pentru a demonstra cat de buna este practica Falun Gong, si sa faca cunoscut oamenilor faptul ca nu este asa cum spune guvernul Chinei.... [Publicul] era irational, inchis la minte si plin de superstitie cu privire la Falun Gong.”

Ea spune ca a luat in mana instrumentul erhu inca o data intrucat voia sa foloseasca aceasta forma de arta pentru a demonstra linistea si frumusetea unei cai de cultivare interioara. Intr-o perioada foarte scurta de timp ea a ajuns la un nivel greu de atins pentru majoritatea artistilor.

Multe persoane care au avut ocazia sa o asculte pe domnisoara Qi nu au reusit sa-si abtina lacrimile si si-au exprimat parerea asupra puterii de penetrare a muzicii, ca fiind o forta deosebita si rar experimentata de catre oameni.

Despre aceasta forta, domnisoara Qi sustine ca muzica poate sa miste ceva in interior doar atunci cand atat artistul cat si publicul pastreaza o stare de calm. Atunci, in acelasi timp, mila Divinitatii va oferi ajutor si binecuvantare.

“Totul este astfel deoarece noi suntem cultivatori. Cultivatorii isi imbunatatesc calitatile mintii si se mentin la standarde inalte. Noi incercam sa scapam de gandurile care ne distrag si sa obtinem o stare de puritate si demnitate.”

“Audienta este miscata pentru ca atunci cand atingem o stare de puritate si sinceritate si nu exista acele ganduri care sa ne distraga atentia, Divinitatea va dezvalui adevaratul sens din spatele muzicii, astfel incat va imbogati trairea muzicii. Asta este ceea ce au experimentat ei. Nu este faptul ca eu posed acea putere sau ca muzica mea are o astfel de putere”, afirma ea.

Chiar daca unii oameni pot afirma ca exista destui artisi ale caror calitati sunt la fel de bune ca cele ale domnisoare Qi, cu toate acestea, foarte frecvent incep sa curga lacrimi in audienta odata ce ea incepe sa cante.

“Asta demostreaza ca ceea ce misca ceva in interiorul oamenilor nu sunt neaparat doar calitatile artistului. Oricine poate sa dobandeasca acele calitati prin practica, dar la un anumit nivel, ceea ce-i atinge cu adevarat sunt intelesurile profunde din spatele muzicii”, afirma ea. “Din momnet ce avem standarde inalte in inimile si mintile noastre, atunci cand devenim calmi si puri, Divinitatea isi va demonstra puterea.”

Compozitii inspirate din Divin

Fiind si un artist virtuos, domnisoara Qi este de asemenea cunoscuta international pentru compozitiile sale originale.

O fost activista pentru drepturile omului, persecutata in timpul Revolutiei Culturale din China, doamna Lin Xiling spunea cata multumire i-a provocat vizionarea spectacolului Shen Yun de mai multe ori si ca printr-o asemenea punere in scena toate grijile sale au disparut. (Ea a murit anul trecut in Paris.)

Doamna Lin declara: “Fiind interpret erhu si admirator, recomand cu toata sinceritatea melodia ‘Salvare’ a domnisoarei Qi. Este cea mai induiosatoare si patrunzatoare muzica erhu pe care am auzit-o. Aceasta melodie, asa cum este ea cantata de domnisoara Qi, este o capodopera care a depasit muzica erhu din timpuri stravechi”.

Domnisoara Qi este foarte dedicata fiecarei compozitii muzicale pe care a scris-o. ”Nu este usor sa compui o piesa. Atunci cand reusesc sa imi cultiv sinele interior cu adevarat, Divinitatea ma ajuta. Cand Ea vede ca am dorinta de a compune o piesa, Ea mi-o va dezvalui.”

Cand a fost intrebata ce ar dori sa transmita cel mai mult audientei de fiecare data cand apare pe scena, domnisoara Qi a raspuns increzatoare:“Scoala budista ne invata despre relatia predestinata, asa ca tot ceea ce vreau este sa fac o conexiune cu acel tip de relatie. Sper ca ceilalti sa poata vedea frumusetea Falun Dafa prin muzica mea si sa fie capabili sa vada adevarul.”

“In mod natural, as dori sa vad mai multi oameni care vin sa vada Shen Yun, deoarece spectacolele Shen Yun nu manifesta doar cultura traditionala a Chinei, dar de asemenea inglobeaza si intelesuri mai profunde. Atata timp cat va aflati in sala , lasati la o parte propriile notiuni si stati privind in liniste, viata voastra si viitorul vor avea parte de schimbari”, afirma ea.