Relaţiile moldo-ucrainene, discutate la Kiev. Expert ucrainean: Alianţa de la Chişinău provoacă îngrijorări
alte articole
Securizarea frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv a segmentului transnistrean, facilitarea procedurilor de control la frontieră prin extinderea punctelor de control comun, asigurarea unui nivel sporit al protecţiei ecologiei râului Nistru, precum şi liberalizarea transportului auto şi a celui aerian au fost printre principalele subiectele abordate luni, 9 septembrie, în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, cu omologul său ucrainean, Vadym Prystaiko.
Potrivit unui comunicat, Nicu Popescu a salutat schimbul recent de prizonieri dintre Ucraina şi Rusia şi a reiterat faptul că Republica Moldova nu recunoaşte aşa-numitele alegeri organizate duminică în Crimeea şi Sevastopol, anexate de către Rusia, reconfirmând poziţia fermă a Chişinăului privind susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional.
Şeful diplomaţiei moldoveneşti a apreciat poziţia activă a Kievului privind identificarea unei soluţii politice durabile pentru conflictul transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.
În context, analistul ucrainean Artiom Filipenko, citat de Radio Europa Liberă, a ţinut să sublinieze că alianţa de la Chişinău provoacă îngrijorări la Kiev, temerile fiind legate de un model de reglementare transnistreană care ulterior „să fie împins de Rusia şi în Ucraina”.
Acesta a menţionat că atât în Ucraina, cât şi în Moldova există încercări de promovare a unor scheme de soluţionare a conflictelor prin conferirea unui statut de „autonomie largă” regiunilor separatiste care poate împiedica mişcarea ţărilor spre UE.
„Rusia continuă să aibă multe pârghii de influenţă asupra statelor noastre, în special energetice, gazele naturale în primul rând. Vedem că nu există vreo claritate în privinţa livrării gazelor naturale din 2020…”, a adăugat expertul, precizând că Dodon a preluat rolul de lider în tratativele cu Rusia fiind „un jucător mult mai experimentat decât premierul Maia Sandu, care şi-a asumat toată responsabilitatea pentru pachetul economic, iar pe socialişti i-a lăsat în afara criticii pentru vreun eşec economic. De aici şi părerea că riscurile sunt foarte serioase.”