Relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Vamală amintesc de 'periplul' aderării Rusiei la OMC
alte articole
Relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Vamală amintesc tot mai mult de o telenovelă şi determină paralele cu 'periplul' aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), potrivit cotidianului rus Utro.
În aproape două decenii de negocieri, s-a emis nu o dată părerea că pentru economia rusă participarea la OMC nu este chiar atât de avantajoasă. De altfel, şi Moscova tărăgăna uneori acest proces. În acest sens, Utro aminteşte 'ridicola variantă' privind aderarea la OMC într-un 'pachet' format din cei trei membri ai aceleiaşi Uniuni Vamale (Rusia, Belarus şi Kazahstan), variantă despre care s-a vorbit în mod serios în iunie 2009, adică în toiul primului val de criză economică mondială.
În acel moment Rusia era cel mai puţin interesată de deschiderea pieţei interne pentru străini. Acum, însă, când Rusia are nevoie de investiţii şi de noi tehnologii, inevitabilele minusuri sunt cât de cât echilibrate de potenţiale plusuri.
Situaţia Ucrainei este oarecum diferită, în opinia Utro. Pentru ea, avantajele aderării la Uniunea Vamală sunt mult mai evidente. În primul rând, este vorba despre mult râvnita scădere a preţurilor la resurse energetice. În afară de aceasta, pieţele Rusiei şi ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) rămân cele mai importante pentru exportatorii ucraineni, iar ridicarea barierelor comerciale îi va bucura fără îndoială.
Este adevărat că, recunoscând avantajele evidente, exportatorii ucraineni nu uită să atenţioneze că efectul va fi unul de scurtă durată, iar apoi va fi din nou rău: chipurile, gazul se va scumpi iarăşi, iar drum de întoarcere nu va mai exista.
Cu totul altceva ar fi asocierea cu UE - aici avantajul nu ar fi atât de evident, în schimb într-o perspectivă pe termen lung ţara va începe să se dezvolte activ şi stabil, primind din Europa tehnologii şi ajutor pentru modernizarea economică. Este adevărat că povestea cu sistemul ucrainean de transport al gazului, pe care europenii nu se grăbesc să-l modernizeze, adaugă acestui vis o lingură plină de 'fiere'.
Kievul, însă, nu-şi pierde speranţa, încercând cu disperare să se menţină cât mai mult în 'două luntri' şi amânând momentul optării definitive pentru una dintre cele două variante. Faptul că, mai devreme sau mai târziu, un asemenea moment va veni, nu este pus de nimeni la îndoială.
Astfel, pe de o parte, Kievul dă de înţeles că aderarea la Uniunea Vamală în calitate de membru cu drepturi depline nu-l interesează în etapa actuală, însă în acelaşi timp nu spune un 'nu' categoric, încercând să se lipească într-un fel de avantajele acesteia, dar fără să-şi asume niciun fel de obligaţii.
Mult timp autorităţile ucrainene au încercat să impună structurii economice cu Rusia formatul '3+1', însă în cele din urmă au primit un refuz ferm. 'Aşa ceva nu este posibil: sau totul, sau nimic, însă în acest caz este vorba despre un statut de observator sau de altceva', a declarat nu demult premierul rus Dmitri Medvedev.
La rândul lor, prietenii ucraineni nu s-au lăsat mai prejos şi s-au grăbit să-l prindă pe premierul rus pe cuvânt. Acest cuvânt este 'observator'. Statutul de observator i-ar conveni foarte bine Ucrainei, s-a grăbit Kievul să dea asigurări. S-a grăbit atât de tare, încât a ratat deja de două ori startul.
Prima dată, imediat după declaraţia lui Medvedev: partea ucraineană a vorbit aproape imediat despre statutul de observator ca despre un lucru deja decis. Mai târziu, s-a dovedit că aceasta a fost o neînţelegere.
Dar iată că marţi, premierul Ucrainei, Nikolai Azarov, a declarat din nou că s-a ajuns la un acord principial şi că au rămas de pus la punct doar problemele tehnice. În mod oficial, statutul de observator ar putea fi întărit în timpul întrevederii cu preşedinţii ţărilor membre în Uniunea Vamală, care va avea loc la sfârşitul lui mai, a mai spus Azarov. Totodată, premierul ucrainean a precizat că o asemenea concluzie a fost trasă în urma negocierilor cu reprezentanţi ai Kazahstanului şi Belarusului.
Şi de data aceasta Rusia şi-a exprimat nedumerirea. Într-adevăr, a confirmat Moscova, recent Kievul a trimis un proiect de memorandum privind atribuirea pentru Ucraina a statutului de observator pe lângă Comisia economică eurasiatică, organismul supranaţional de reglementare al Uniunii Vamale, însă o decizie definitivă nu a fost încă luată.
Între timp, experţii încearcă să clarifice la ce speră Kievul atunci când luptă pentru un asemenea statut, unul destul de neimportant, deoarece nu oferă niciun fel de înlesniri şi nici posibilitatea de a lua parte la procesul decizional, lucru la care Ucraina râvnea înainte (renumitul format '3+1' presupunea dreptul la vot consultativ).
Kievul explică această atitudine prin dorinţa de a fi la curent cu mersul lucrurilor încă de la stadiul de dezbatere şi în general de a-şi menţine bunele relaţii parteneriale cu participanţii organizaţiei. De altfel, Ucraina are deja toate aceste lucruri, fiind observator pe lângă Comunitatea Economică Euro-Asiatică (EvrAzEs).
Potrivit Utro, puterea ucraineană încearcă din nou să joace vechea carte: să-şi etaleze dorinţa de a face un pas spre o integrare mai strânsă cu Uniunea Vamală, rămânând însă în acelaşi loc şi aşteptând bonusuri doar pentru 'loialitate'. Rusia, însă, s-a săturat demult de aceste jocuri. Este absolut posibil ca Ucraina să devină, totuşi, observator pe lângă Uniunea Vamală, însă ea nu va obţine nimic mai mult decât acest statut, conchide cotidianul rus.