Georgia aşteaptă de la Europa sprijin în dialogul cu Rusia şi în restabilirea integrităţii teritoriale

Premierul Georgiei, Bidzina Ivanişvili, a susţinut marţi, 23 aprilie, primul său discurs în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Premierul georgian Bidzina Ivanişvili. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.04.2013

Premierul Georgiei, Bidzina Ivanişvili, a susţinut marţi, 23 aprilie, primul său discurs în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). În centrul atenţiei sale s-au plasat relaţiile ruso-georgiene. Chiar dacă Federaţia Rusă 'a supus mica ţară unui regim de ocupaţie', restabilirea dialogului cu Moscova este, în viziunea lui Ivanişvili, prioritară. Premierul georgian i-a cerut Europei sprijin în acest demers şi a dat asigurări că orientarea Georgiei spre Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu are alternativă, relatează cotidianul rus Kommersant.

Din 2008, APCE a devenit terenul tradiţional pentru clarificarea relaţiilor dintre Tbilisi şi Moscova, iar de cele mai multe ori simpatiile delegaţilor nu s-au plasat de partea rusă. Moscova continuă să fie acuzată de ocuparea unor teritorii georgiene, lucru pe care nu a uitat să-l sublinieze şi Bidzina Ivanişvili, care a cerut Europei să sprijine restabilirea integrităţii teritoriale a Georgiei.

'Integrarea euroatlantică este alegerea noastră strategică, una fără alternativă', a spus premierul georgian, precizând că Georgia respectă rezoluţia 'Despre vectorii de bază ai politicii externe', recent aprobată în unanimitate de parlamentul georgian. De altfel, această rezoluţie nu doar vorbeşte despre dorinţa Georgiei de a adera la NATO şi UE, ci exclude de fapt restabilirea relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă. Cu toate acestea, Ivanişvili a promis că Georgia va fi 'deschisă, pragmatică, corectă, dar principială' în relaţiile cu 'cel mai mare vecin al său'.

Delegaţia rusă a primit cu scepticism discursul lui Ivanişvili, potrivit Kommersant. Partea rusă consideră că politica premierului georgian nu diferă foarte tare de cursul lui Mihail Saakaşvili.

De altfel, o polemică acută ruso-georgiană nu s-a produs de data aceasta, continuă ziarul moscovit. Deputatul din partea Partidului Liberal-Democrat al Rusiei, Serghei Kalaşnikov, i-a pus lui Ivanişvili întrebarea despre 'legea privind teritoriile ocupate, conform căreia pentru intrarea pe teritoriul Abhaziei şi Osetiei de Sud fără acordul Georgiei se aplică o pedeapsă de doi ani de închisoare'. Ivanişvili a răspuns că Tbilisi este gata să înlocuiască această pedeapsă cu o amendă.

La rândul său, şeful delegaţiei ruse, Aleksei Puşkov, a întrebat cum ar vedea Ivanişvili prezenţa unor reprezentanţi Abhaziei şi Osetiei de Sud ca observatori la APCE, în condiţiile în care recent s-a decis ca un asemenea statut să fie oferit pentru doi deputaţi kosovari. Premierul georgian a răspuns că abhazii şi osetinii pot nu doar să observe, ci să şi participe la activitatea APCE, dar 'în componenţa delegaţiei georgiene'.

'Rusiei îi place foarte mult analogia cu Kosovo, însă acestea sunt două cazuri total diferite', a declarat pentru Kommersant deputatul din partea Georgiei Levan Berdzenişvili. 'Serbia a fost nevoită, la presiuni, să se împace cu modificarea graniţelor sale, deoarece majoritatea ţărilor din Occident au recunoscut independenţa Kosovo, în timp ce în cazul Georgiei, cine facă presiuni în privinţa republicilor georgiene? Nauru? (Republica Nauru, una dintre puţinele ţări care a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud)', a ironizat Berdzenişvili.

În opinia şefului-adjunct al delegaţiei ruse la APCE, Leonid Sluţki, 'în pofida unor declaraţii vehemente din partea lui Ivanişvili, posibilităţi pentru normalizarea relaţiilor ruso-georgiene există, inclusiv pe linia diplomaţiei parlamentare'. Potrivit lui Sluţki, este important să desfăşori o muncă activă cu acei deputaţi care ar putea să influenţeze cursul politic extern al Georgiei.

De altfel, potrivit Kommersant, în marginea actualei sesiuni a APCE ar putea să nu mai aibă loc nu doar întrevederea dintre delegaţiile ruse şi georgiene, ci şi discuţia informală dintre şefii lor: Aleksei Puşkov şi Tedo Djaparidze. După cum a explicat Puşkov pentru Kommersant, 'atmosfera generală în relaţiile dintre Moscova şi Tbilisi nu contribuie la formalizarea relaţiilor dintre cele două delegaţii'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor