Criza politică internă din Partidul Popular ajunge pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
30.01.2014

Criza din Partidul Popular nu încetează să atragă atenţia cotidienelor spaniole, care scriu joi că fostul premier Jose Maria Aznar s-ar afla în spatele tensiunilor, relatează condiţiile în care şeful delegaţiei europarlamentare conservatoare, Jaime Mayor Oreja, a renunţat la acest post, iar filiala din Comunitatea Madrid se confruntă şi ea cu cea mai mare criză din ultimii 25 de ani.

Cotidianul El Mundo este cel care consideră că însăşi conducerea Partidului Popular insinuează că Aznar se află în spatele tensiunilor interne. Acest fapt este indicat pentru cotidianul spaniol de purtătorul de cuvânt al formaţiunii în parlament, Carlos Floriano, care a dat asigurări că responsabilul nu trebuie căutat foarte departe, 'pentru că probabil nu o să vedeţi pădurea de copaci'.

Jaime Mayor Oreja i-a promis premierului spaniol Mariano Rajoy să se retragă fără să aducă prejudicii Partidului Popular, astfel că europarlamentarul a decis să nu vină la convenţia formaţiunii ca să nu se afle în centrul atenţiei, anunţă cotidianul ABC. Decizia aceasta a primit şi sprijinul formal al secretarului general al Partidului Popular, Maria Dolores de Cospedal, care a dat asigurări la rândul său că decizia fostului ministru conservator 'este pe deplin de bun simţ'.

Dreapta din Comunitatea Madrid se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, iar candidaturile primăriţei Ana Botella şi ale şefului executivului regional, Ignacio Gonzalez sunt puse la îndoială mai mult ca oricând, constată la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Acesta precizează că Partidul Popular are de suferit aici din cauza eşecului din sănătate, sector în care justiţia a blocat procesele de privatizare ale unor spitale şi policlinici publice, precum şi din cauza ascensiunii unor partide minoritare.

Cotidianul El Pais se ocupă joi tot de situaţia ţărilor emergente, şi observă că SUA evită să ia în considerare aceste state, în plină criză monetară. Rezerva Federală americană îşi accentuează reducerea stimulilor economici, în vreme ce ţările în curs de dezvoltare sunt incapabile să calmeze pieţele. Africa de Sud se alătură creşterii dobânzilor băncilor din India şi Turcia, însă SUA nu iau în considerare instabilitatea generată de acestea, remarcă de asemenea cotidianul spaniol.

Prinţul moştenitor al Spaniei, Don Felipe de Asturias, mărturiseşte, la a 46-a aniversare, că începe 'acest an cu forţă şi chef de muncă', relatează cotidianul La Razon. Conştient de faptul că atitudinea lui va fi decisivă pentru viitorul monarhiei, prinţul susţine că se concentrează asupra 'îndeplinirii obligaţiilor şi mersului tot înainte'.

Cotidianul catalan El Periodico arată joi cum o altă consecinţă a imploziei pieţei imobiliare este economia subterană, sporită de şomaj şi corupţie. Publicaţia citată se referă la un raport al personalului tehnic din Ministerul spaniol al Finanţelor, care indică faptul că activitatea neînregistrată pe piaţa muncii a ajuns la peste 24% din PIB-ul ţării şi a crescut cu 60 de miliarde de euro în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor