Regimul chinez sancţionează trecerea pe galben pentru a strânge bani

Soarele apune peste traficul din Beijing, pe 25 martie 2012
Soarele apune peste traficul din Beijing, pe 25 martie 2012 (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Începând cu această săptămână, şoferii din China trebuie să oprească atât la lumina galbenă, cât şi la lumina roşie a semaforului, într-o mişcare aparent concepută pentru a îmbunătăţi siguranţa rutieră din China. Unii cred că regula a fost instituită pentru a penaliza şoferii cu mai multe amenzi care să susţină administraţiile locale. Mulţi şoferi nu sunt mulţumiţi de această nouă interdicţie.

"Conducătorul auto probabil că va trebui să încetinească maşina până la o viteză foarte mică sau să frâneze dintr-o dată înaintea semaforului", susţine un comentariu de pe microblog-ul administrat de stat Xinhua, conform South Morning China Post.

Regula va intrat în vigoare marţi.

"Acest lucru va avea ca rezultat doar mai multe... coliziuni grave. Este o regulă nerezonabilă care încalcă prima lege a mişcării a lui Newton şi ar trebui modificată", a continuat comentariul.

Într-o declaraţie emisă de Ministerul chinez al Securităţii Publice, "normele revizuite au intrat în vigoare, participanţii la trafic au urmat în general semnele de circulaţie în mod voluntar, iar încălcările obişnuite, cum ar fi ignorarea semafoarelor şi acoperirea deliberată a plăcuţelor de înmatriculare, au fost mai puţin întâlnite", potrivit ziarului oficial China Daily.

Oficialii din Shenzhen, Jinan şi Nanchang au declarat că nu vor pune în aplicare noua regulă din cauza dificultăţii adunării de probe, în conformitate cu Morning Post.

Li Heping, un avocat din Beijing, a declarat pentru New Tang Dynasty Television din New York că legea reprezintă "o problemă pentru că nu există nicio zonă de tranziţie. De exemplu, o maşină are inerţie în timpul mişcării. Este nevoie de un anumit proces pentru a încetini".

Un reporter de la Financial Times din China, Simon Rabinovitch, a descris experienţa sa din această săptămână când a călătorit în partea din spate a unui taxi. Li Hongbo, conducătorul auto, s-a oprit brusc atunci când s-a apropiat de o lumină galbenă.

"E prea periculos", i-a răspuns Li lui Rabinovitch când acesta l-a întrebat despre asta. "Dacă eşti prins că ai trecut de două ori pe galben, ţi se suspendă carnetul până când treci un test de siguranţă rutieră."

În această săptămână, în oraşul Chengdu s-a raportat că a existat o coliziune între patru maşini după ce prima maşină a frânat brusc la lumina galbenă.

Un utilizator Weibo a relatat că s-a lovit de partea din spate a unui alt automobil din cauza regulii, în conformitate cu televiziunea NTD.

Conform Morning Post, un alt conducător auto a declarat pe microblog-ul său: "Conduceam cu o viteză de 35 de kilometri pe oră. Dacă nu frânam, îmi era imposibil să opresc înainte de linie."

Un fost ofiţer de poliţie consideră că norma nu a fost pusă în aplicare pentru siguranţă, ci pentru a crea mai multe venituri.

"Cred că această normă are drept scop aplicarea mai multor amenzi. Deoarece China are din ce în ce mai puţine căi pentru a impune taxe fiscale, ţara doreşte să obţină mai multe amenzi prin creşterea sancţiunilor", a declarat fostul ofiţer de poliţie, care s-a prezentat drept domnul Wu, pentru NTD.

Sancţiunea pentru trecerea pe roşu a fost de asemenea mărită. Pe o scară de 12 puncte, trecerea pe roşu înseamnă şase puncte, spre deosebire de trei, cum era înainte.

Potrivit China Daily, dacă un conducător auto primeşte 12 puncte într-un an, acesta este obligat să urmeze un curs de formare de şapte zile şi să treacă un examen scris pentru a putea conduce din nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe