Oficialii chinezi se grăbesc să scape de proprietăţi înainte de o investigaţie


Un potential cumparator vizitează Târgul de primăvară din Beijing la 9 aprilie 2011
Un potential cumparator vizitează Târgul de primăvară din Beijing la 9 aprilie 2011 (Lintao Zhang / Getty Images)

Din cauza anchetelor anti-corupţie care se întrevăd la orizont, foarte mulţi oficiali panicaţi din China se grăbesc să scape de investiţiile secrete, unii analişti crezând că valorile imobiliare din Beijing şi Shanghai vor scădea.

Ziarul financiar China Times şi Oriental Morning Post au raportat că funcţionarii se grăbesc în această săptămână să scape de proprietăţile din provinciile Jiangsu şi Guangdong, oferind preţuri promoţionale.

Un manager al unei firme de consultanţă financiara din Jiangsu a spus că în urmă cu aproximativ două luni a început să primească apeluri telefonice de la o serie de clienţi influenţi, conform China Times. "Toţi erau funcţionari publici şi, destul de ciudat, fiecare dintre ei a vrut să vândă în regim de urgenţă câteva proprietăţi", a spus el.

Un angajat de la o operaţiune de creditare din provincia Guangdong a spus că a primit mult de lucru de la funcţionarii publici, potrivit aceluiaşi articol din China Times. Unii funcţionari publici i-au spus că proprietăţile nu au fost cumpărate cu propriile salarii, astfel încât ei sperau să le vândă repede, fiindu-le frică că vor fi investigaţi.

"Aceste patru case trebuie vândute cât mai curând posibil. Nu le vinde mai ieftin de două milioane de yuani fiecare", a fost auzit un oficial din Jiangsu spunând la telefon în public. "Repede, repede, acesta e modul în care vom rezolva", a raportat China Times.

Potrivit Southern Morning China Post, "agenţii imobiliari au raportat că au primit mesaje în masă, de exemplu: "Opt apartamente greu de găsit, proprietarul le vinde pe toate o dată."

Aceste vânzări imobiliare sunt suficient de numeroase pentru a afecta statisticile imobiliare. China Daily Business (CBD) a citat date guvernamentale care indică o creştere uimitoare a vânzărilor de locuinţe în luna noiembrie. Statisticile Comisiei Municipale a Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane-Rurale de la Beijing şi cele ale altor organizaţii conexe arată vânzări imobiliare existente de 14 449 de proprietăţi, o creştere de 94,5 la sută, aproape dublu faţă de vânzările de anul trecut din aceeaşi perioadă. Alte oraşe mari, inclusiv Shanghai şi Guangzhou, se confruntă şi ele cu o creştere puternică a vânzărilor imobiliare existente, potrivit CDB.

Surse din interior şi analişti cred că acesta este doar vârful "gri al [icebergului] pieţei imobiliare". Ei subliniază că agenţiile anticorupţie au încercat să expună informaţii despre proprietăţile oficialilor, sperând că o parte din funcţionarii cu bunuri nedeclarate vor fi destul de disperaţi ca să-şi vândă proprietăţile utilizând numele lor.

"Dacă se poate face o expunere publică temeinică a funcţionarilor, preţurile locuinţelor din Beijing şi Shanghai ar putea scădea", prezice Chen Yuming, un profesionist mass-media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe