Refugiaţii care deţin viză se îndreaptă spre SUA ca urmare a hotărârii instanţei

Oameni din 7 state interzise de preşedintele Donald Trump se grăbesc să se întoarcă în SUA după ce o curte de apel a respins propunerea Guvernului de a susţine interdicţia. Totuşi, luptele juridice vor continua.
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)
Madalina Craciun
06.02.2017

Administraţia Trump face explorări cu privire la opţiunile pe care le mai are după ce mai multe instanţe au respins interdicţia privind refugiaţii şi a călătorilor din şapte ţări musulman majoritare, emisă de noul preşedinte. Cunoscut pentru atacurile de pe Twitter, Trump a rămas iniţial tăcut în urma hotărârii de duminică, dar vicepreşedintele Mike Pence, a făcut cunoscută frustrarea Administraţiei în cadrul unui talk-show politic de duminică.

“Ne vom mişca foarte repede”, declara Pence duminică pentru Fox News. “Vom câştiga argumentele deoarece vom face paşii necesari pentru a proteja ţara, pe care preşedintele Statelor Unite are autoritatea să îi facă”. Acesta a declarat pentru CBS că interdicţia este “întemeiată în întregime pe reglementările care au fost adoptate de Congres”.

Ordinul executiv dat de Trump pe 27 ianuarie a barat călătoriile cetăţenilor din Siria, Sudan, Iran, Yemen, Somalia, Irak şi Libia în Statele Unite pentru 90 de zile şi a suspendat programele americane pentru refugiaţi timp de 120 de zile – şi pe termen nelimitat pentru sirieni. La două zile după ce Trump a introdus ordinul, o instanţă din Seattle a suspendat acest ordin, mai multe instanţe au urmat exemplul, iar administraţia s-a mai lovit de încă un impediment după hotărârile pronunţate de curţile de apel.

Departamentul de Stat a anunţat că a revocat vizele a 60.000 de persoane ca urmare a ordinului emis de Trump. Cu toate acestea, departamentul a informat agenţiile că refugiaţii care trebuiau să călătorească în Statele Unite înainte ca Trump să semneze ordinul, pot face asta acum.

“Interesele noastre”

Sâmbătă, Trump a continuat să posteze pe Twitter apărându-şi politica şi atacându-l pe judecătorul federal, James Robart, care a blocat interdicţia la nivel naţional vineri, în aşteptarea unei analize juridice mai ample. “Opinia acestui aşa-zis judecător, care înlătură constrângerile legii din ţara noastră, este ridicolă şi va fi învins!”, a scris Trump pe Twitter, aceasta constituind o situaţie rară în care un judecător este criticat de un preşedinte aflat în timpul mandatului.

“Judecătorul deschide uşile ţării noastre potenţialilor terorişti şi altora cărora nu le pasă deloc de interesele noastre”, scrie acesta într-un alt tweet. “Oamenii răi sunt foarte fericiţi!”

Departamentul de Justiţie al lui Trump a susţinut că suspendarea interdicţiei va cauza “vătămări ireparabile” publicului american. “Puterea de a alunga sau de a exclude străini este un atribut suveran absolut, delegat de Congres ramurii executive a guvernului şi în mare măsură imun controlului judiciar”, a susţinut guvernarea.

O Curte de Apel din oraşul San Francisco a considerat că nu ar fi prea bine fundamentată hotărârea respectivă şi a solicitat avocaţilor generali care s-au opus interdicţiei emise de Trump să pună la dispoziţie documente în care să îşi detalieze opoziţia, înainte de miezul nopţii ora Californiei de duminică (0759 UTC luni).

Departamentul de Securitate Naţională, care supraveghează graniţele Statelor Unite, a anunţat că va înceta implementarea politicii susţinute de Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor