Trump discută cu Stoltenberg despre Ucraina şi o întâlnire cu liderii NATO

Deşi a criticat în repetate rânduri că NATO este o alianţă învechită, preşedintele american Trump a discutat cu secretarul general al alianţei despre criza ucraineană şi a acceptat să se întâlnească cu membrii NATO în luna mai a acestui an.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Casa Albă a declarat că preşedintele Donald Trump a discutat despre conflictul din estul Ucrainei în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că cei doi lideri au căzut de acord să participe la o întâlnire a liderilor alianţei în acest an.

Declaraţia Casei Albe, publicată duminică, a susţinut că Trump şi Stoltenberg au discutat despre rezolvarea paşnică a conflictului din estul Ucrainei, fără să ofere alte detalii.

Precedenta administraţie SUA şi alţi aliaţi ai Ucrainei au aplicat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru rolul Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei, unde o intensificare a acestuia în ultima săptămână a provocat moartea a cel puţin 35 de persoane.

De la izbucnirea conflictului separatist în aprilie 20-14, aproape 10.000 de persoane au fost ucise.

Convorbirea telefonică a celor doi lideri a avut loc în ciuda faptului că Trump a criticat NATO în trecut, susţinând că este o alianţă învechită şi că şi-a exprimat dorinţa de îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia, îngrijorând astfel unii lideri europeni în legătură cu angajamentul şi suportul SUA faţă de UE.

În timpul convorbirii, Trump şi-a manifestat suportul puternic pentru NATO, dar a cerut membrilor să contribuie mai mult din punct de vedere financiar, în linie cu una dintre promisiunile din timpul campaniei sale prezidenţiale că va determina membrii alianţei militare vestice să îşi mărească fondurile financiare alocate pentru aceasta.

“Liderii au discutat despre modul de încurajare a tuturor aliaţilor NATO să respecte angajamentele lor cu privire la cheltuielile de apărare”, mai susţine declaraţia Casei Albe.

Casa Albă a adăugat că preşedintele Trump a fost de acord să participe la o întâlnire a liderilor NATO în Europa în luna mai a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe