Sprijinul pentru Putin scade, analiştii prevăzând o criză

Sprijinul pentru preşedintele Vladimir Putin este în scădere în Rusia, iar presiunea pentru schimbare este atât de larg răspândită, că o criză politică, inclusiv confruntări violente cu protestatarii, pare foarte probabilă, a declarat joi un grup respectat de experţi.
Liderul rus Vladimir Putin. (YANA LAPIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.05.2012

Sprijinul pentru preşedintele Vladimir Putin este în scădere în Rusia, iar presiunea pentru schimbare este atât de larg răspândită, că o criză politică, inclusiv confruntări violente cu protestatarii, pare foarte probabilă, a declarat joi un grup respectat de experţi, citat de un raport Reuters.

În martie, Putin a fost ales preşedinte pentru un al treilea mandat de şase ani, în ciuda marilor proteste urbane de iarna trecută cauzate de o presupusă fraudă electorală şi a unmonopol asupra puterii de care se bucură el şi partidul său, Rusia Unită.

Dar Centrul pentru Cercetări Strategice, care a elaborat un plan de reformă pentru primul mandat al lui Putin ca preşedinte şi care a prezis protestele anti-Putin, a spus că cea mai mare parte dintre cei care l-au votat pe Vladimir Putin, au făcut acest lucru din lipsa unei alternative viabile.

Protestele au fost în mare parte organizate de o clasă de mijloc în expansiune, care se simte din ce în ce mai nereprezentată.

"Clasa de mijloc din cele mai mari oraşe este de facto pierdută pentru autorităţi", a declarat CSR într-un nou raport, bazat pe analizarea a 52 de grupuri din Rusia, reprezentând o secţiune a societăţii.

Acesta a spus că ciocnirile continue erau un semn că protestatarii mai radicali îşi stabilesc acum ritmul în funcţie de vulturii din guvern şi că este posibil să aibă loc cel mai rău scenariu.

"Cercetările noastre arată că criza a devenit ireversibilă, indiferent de ce se va întâmpla ulterior", a susţinut CSR. "Menţinerea stabilităţii politice, nemaivorbind de o revenire la status quo-ul pre-criză, nu mai este posibilă ...

"În această etapă vom vedea probabilitatea unui astfel de scenariu, deoarece escaladarea violenţelor a început deja. Pe măsură ce se răspândeşte, întoarcerea protestelor la un curs paşnic devine din ce în ce mai puţin probabilă."

După Putin

CSR a spus că se aşteaptă ca liderii Rusiei să evidenţieze o politică externă agresivă, anti-occidentală, ca "ancora cea mai importantă care poate preveni scăderea şi mai tare a sprijinului public".

Raportul intitulat "Societatea şi autorităţile într-un moment de criză politică" a fost aşteptat cu nerăbdare de o elită politică ai cărei membri au început să se pregătească pentru o eră post-Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor