Reforma fiscală de mediu va facilita pătrunderea tehnologiilor ecologice în R. Moldova
alte articole
Republica Moldova trebuie să implementeze tehnologii ecologice pentru a asigura o dezvoltare durabilă socio-economică şi ecologică. Concluzia se regăseşte în cadrul unui studiu realizat de Ministerul Mediului în parteneriat cu PNUD Moldova, pe parcursul acestui an.
Studiul face parte din proiectul PNUD de consolidare a capacităţilor de implementare a reformei fiscale de mediu.
Managerul proiectului, Mihai Roşcovan, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că programul are ca obiectiv susţinerea guvernului ţării în îndeplinirea angajamentelor internaţionale legate de protecţia mediului şi de a crea o platformă comună de discuţii pentru realizarea reformei fiscale de mediu.
„Prin reforma fiscală de mediu, ne propunem să reducem cu 20% emisia de CO2 şi să creştem cu 20% energia de resurse regenerabile în următorii şase ani”, a menţionat Roşcovan.
La rândul său, viceministrul Mediului, Dorin Duşciac, a precizat că reforma fiscală „este baza unei abordări, cu adevărat europene şi moderne, în domeniul mediului”.
Reforma fiscală de mediu se axează pe crearea condiţiilor, stimulentelor şi pe costuri de oportunitate scăzute, cu scopul de a întreprinde acţiuni care vor oferi soluţii globale de mediu.
Pentru realizarea proiectului, PNUD în parteneriat cu Facilitatea Globală de Mediu (GEF) a oferit un suport financiar în valoare de circa 400 de mii de dolari.