Referendumul lui Traian Băsescu a primit aviz negativ
alte articole
Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral cu 300 de aleşi a primit marţi aviz negativ. Avizul este însă unul consultativ. Luni, Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil solicitării lui Traian Băsescu.
Propunerea de referendum a preşedintelui a primit aviz negativ din partea Parlamentului, cu 191 de voturi "pentru", 123 "împotrivă" şi 69 de abţineri.
Preşedintele a informat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari, adăugând că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată la referendumul din 2009.
Traian Băsescu a trimis săptămâna trecută conducerii Legislativului o scrisoare în care solicită organizarea unui nou referendum. Preşedintele a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va lua o decizie privind data declanşării referendumului pe tema parlamentului unicameral după ce se vor încheia două etape.
”Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă 2 lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite. În acest interval voi lua decizia, sau după ce se petrec, voi lua decizia cu privire la dată. Nu există din punctul meu de vedere nicio diferenţă între referendum validat cu 30% sau cu 50%. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii dacă voi constata că Parlamentul nu respectă referendumul din 2009”, a precizat preşedintele.
Potrivit articolului 11 din Legea referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".
Aliniatul 2 al art. 11 precizează că "Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret".