Traian Băsescu: voi declanşa referendumul pentru unicameral cu o săptămână înainte de cel pentru Constituţie
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va lua o decizie privind data declanşării referendumului pe tema parlamentului unicameral după ce vor încheia două etape: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea Constituţiei revizuite. Preşedintele a precizat că va declanşa consultarea populară cu cel puţin o săptămână înainte de referendumul privind revizuirea Constituţiei, conform Realitatea.net.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
Cooperarea dintre Rusia şi România
”Sunt convins, prezenţa domnului Nikolai Patrusev la Cotroceni nu va rămâne nespeculată, aşa că prefer să vă dau eu informaţii: domnul Patrusev este Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, principalul obiectiv al prezenţei sale a fost semnarea unui memorandum la nivelul său - cu domnul Fota - care vizează colaborarea între Consiliul de Securitate al Rusiei şi CSAT din România. Acest memorandum va deschide cooperarea între structurile de securitate ale celor două state. În memorandum s-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere: în lupta împotriva terorismului, care e de interes maxim pentru noi, mai ales că se apropie terminarea misiunii din Afganistan, lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, combaterea traficului de fiinţe umane, combaterea traficului de droguri, lupta împotriva spălării banilor, a criminalităţii cibernetice”.
”În afara acestui memorandum, am avut discuţii pe probleme de politică externă şi de securitate, situaţia din nordul Africii în urma primăverii arabe şi elementele de insecuritate cu privire la proliferarea terorismului în nordul Africii, cu atenţie deosebită pentru situaţia din Libia, Tunisia, Egipt. O analiză serioasă a fost dedicată situaţiei din Siria. Noi avem un punct de vedere extrem de clar: atât Rusia cât şi ţările occidentale trebuie să se abţină să aprovizioneze cu armament vreuna din tabere pentru că în opinia noastră asta înseamnă mai multe victime şi riscuri deosebite pentru stabilitatea Iordaniei. Opţiunea noastră e neaprovizionarea cu armament a celor două tabere.
”Sigur, nu puteam să nu discutăm problema Transnistriei. Şi necesitatea de a avea o Republica Moldova întreagă şi cu deplină autonomie a Guvernului de la Chişinău”.
”A fost o întâlnire bună care exprimă atât puncte de convergenţă - la nivelul structurilor de securitate s-a convenit cooperarea pe sau împotriva unor riscuri în mod egal îndreptate şi împotriva Federaţiei Ruse şi României. Avem şi puncte de vedere divergente dar am convenit ca dl Patrusev să transmită preşedintelui Putin deschiderea noastră pentru cooperare. Putem discuta şi lucruri asupra cărora avem puncte de vedere diferite”.
Sunt şi subiecte unde România şi Rusia au puncte de vedere diferite. ”Fiecare avem puncte de vedere diferite. Noi declarăm elementele de scut antirachetă ca fiind defensiv, partea rusă a exprimat neîncredere că aceste echipamente n-ar fi utilizate şi împotriva unor rachete ruseşti. Rămâne să crească încrederea. Deocamdată n-am nicio invitaţie în Rusia, m-aş duce. Dar merge ministrul de Externe săptămâna viitoare”.
Despre declaraţia lui Zgonea
”În privinţa declaraţiei lui Zgonea privind creşterea personalului la Preşedinţie: În 2004, Preşedinţia avea 260 de locuri alocate în schema de funcţionare. În 2004, Preşedinţia a funcţionat cu 220 de salariaţi. În 2013, numărul de salariaţi din schemă este tot 260 şi Preşedinţia funcţionează cu 203 salariaţi, din care 52 sunt personal muncitor. Pentru curăţenie, electricieni. Faţă de 2004, sunt cu 17 salariaţi mai puţin. Ca să închidem şi frământările bugetare: în 2004 bugetul a fost de 6,3 milioane euro calculat la 3,93 lei la euro. În 2013, bugetul Preşedinţiei este de 5,9 milioane euro, deci cu 400.000 euro mai puţin decât în 2004. În 2004, bugetul reprezenta 0,0001% din PIB, în 2013 bugetul reprezintă 0,000045. E la jumătate. Eram obligat să dau o explicaţie pentru că Preşedinţia trăieşte din bani publici, dacă se fac exagerări trebuie corectate. Nu spun că 5,9 milioane euro sunt puţini dar nu cred că există vreo Preşedinţie în UE care să funcţioneze cu mai puţin”.
”În CSAT s-a abordat analiza cu privire la starea industriei de apărare. S-a stabilit că în trimestrul III Guvernul să prezinte în CSAT o strategie de revitalizare a unei ramuri de industrie de apărare necesare pe timp de pace şi război. S-a aprobat numărul de militari ce pot fi dislocaţi în teatrul de operaţii în 2014: 3039 militari”.
Privind referendumul pe tema parlamentului unicameral
”Înţeleg că la Comisia juridică a fost aprobat. Sper să fie un vot şi în plen, indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura să fie pozitiv şi doar pentru buna colaborare între preşedinte şi Parlament sunt convins că voi primi acest semnal din partea parlamentului. Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă 2 lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite. În acest interval voi lua decizia, sau după ce se petrec, voi lua decizia cu privire la dată. Nu există din punctul meu de vedere nicio diferenţă între referendum validat cu 30% sau cu 50%. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii dacă voi constata că Parlamentul nu respectă referendumul din 2009”.
”Referendumul pe care eu îl propun va fi cel puţin cu o săptămână înainte de cel privind revizuirea Constituţiei. În politică nu am avut numai succese, am avut şi eşecuri. Dacă nu, îmi asum responsabilitatea. O înfrângere e o înfrângere în politică”.
Întrebat de jurnalişti dacă merge mâine la Parlament, preşedintele a replicat: ”De ce să merg? Vor să mă suspende?”