Referendumul lui Traian Băsescu a fost avizat favorabil de Comisiile Juridice

Comisiile Juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil, luni, referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu.Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, cu doar 3 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.06.2013

Comisiile Juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Au fost înregistrate doar 3 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor va discuta marţi, începând cu ora 11.00, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Traian Băsescu a declarat la 11 iunie că a iniţiat procedura pentru un nou referendum pentru un Parlament unicameral cu maximum 300 de membri şi a anunţat că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în referendumul din 2009.

Preşedintele le-a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care îi informează despre iniţierea referendumului: "În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: 1.Trecerea la un Parlament unicameral 2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300. Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate".

Organizarea referendumului este posibilă doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în termen de 20 de zile. Dacă la terminarea acestui termen Parlamentul nu şi-a exprimat punctul de vedere, procedura se consideră îndeplinită.

Potrivit art. 11 din Legea Referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".

"Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret", precizează alineatul 2 din art. 11.

Punctul de vedere al Legislativului urmează să fie exprimat, prin intermediul unei hotărâri adoptate în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în termen de maxim 20 de zile de la solicitarea şefului statului.

nctulÎn cazul în care Parlamentul nu îşi transmite pu de vedere în termenul menţionat, preşedintele emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura de consultare considerându-se îndeplinită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor