Recorder vs Ciucă. "Documentarul ăsta bubuie în multe direcţii" / Pesediştii au prins aripi: E extrem de suspectă aura de erou
Investigaţia Recorder care loveşte în aura de eroism construită în jurul generalului Nicolae Ciucă a devenit subiect de dezbatere aprinsă în emisiunea "Bună, România", realizată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, de la postul B1 TV.
Cum era de aşteptat, reprezentantul social-democraţilor Laurenţiu Gîdei a folosit prilejul pentru a-l ataca pe candidatul PNL la prezidenţiale. De cealaltă parte, liberalul Daniel Buda a încercat să-l apere pe general şi a reclamat că materialul aruncă "o pată asupra Armatei Române". Şi Diana Stoica de la USR a ţinut să intervină în acest caz.
Redăm mai jos schimbul de replici:
Laurenţiu Gîdei (PSD): Trebuie clarificat un lucru şi anume că a răspuns invitaţiei. Domnul Ciolacu nu s-a dus la Netanyahu de capul lui. În altă ordine de idei, premierul Ciolacu s-a remarcat ca un lider pentru că nu e prima vizită în Israel, nu e prima întâlnire cu lideri europeni şi el nu are nevoie de un tătuc să-l ia de mânuţă să îl plimbe pe la summitul NATO şi aşa mai departe.
Radu Buzăianu: Un atac la domnul Ciucă...
Laurenţiu Gîdei: Şi dacă vorbim despre engleză, aşa ironic, nu e obligatoriu să ştii engleză, pentru că dacă ştii engleză şi stai la 50 km de linia frontului şi Recorderul descoperă lucrul ăsta şi tu în carte scrii acolo că ai fost pe front, dar de fapt cei care au fost efectiv angrenaţi în lupte nu ştiu, nu l-au văzut, adică cred că acolo sunt problemele. Sau nu ştiţi despre ancheta Recorder.
Răzvan Zamfir: Noi ştim despre ancheta Recorder şi despre toate anchetele de la Recorder. Credeţi-ne că informaţii despre anchetele astea cred că au fost dezbătute în emisiune înainte să existe Recorder. Motivul pentru care nu prea ne-a alertat ancheta Recorder de astăzi este că după ce am vorbit noi mult timp pe această temă, vine Recorder cu următoarea ştire: da, domne, a fost acolo, dar n-a făcut mare lucru, zic nişte generali italieni.
Acum nu vreau să fac ură internaţională sau să creez probleme cu italienii, dar sunt doi generali italieni care au o poveste, iar generalul Ciucă are altă poveste, aşa că stau să pun în echilibru dacă pe italieni să-i cred despre faptele lor de bravură, ei fiind cunoscuţi pentru marile succese militare ale Italiei, că i-au bătut pe etiopieni cu pietre...
Haideţi să-i dăm cuvântul domnului Buda pe acest subiect, că e membru PNL, susţine şi cartea, susţine şi candidatul.
Daniel Buda (PNL): Este o pată care se aruncă până la urmă asupra Armatei Române. Iar colegul meu din platou să nu uite că acolo sunt nişte intervenţii ale unor reputaţi oameni, chiar din zona partidului domniei sale, care au fost prezenţi în această zonă a conflictului.
Pentru noi este complicat, de la televizor, să spunem care a fost zona cea mai intensă de conflict şi aşa mai departe. Sunt nişte imagini din acele zone, din acea perioadă, care vin şi circumscriu ceea ce este în acest videoclip şi în carte. Astfel încât pot să spun aşa... într-o zonă a unei pete care se aruncă asupra Armatei Române, nu putem pune la îndoială ceea ce...
Diana Stoica (USR): ... nu ar fi fost erou, aşa cum s-a prezentat dânsul şi e linia pe care s-a construit întreaga carieră politică, şi despre asta se vorbeşte. Nu despre toată Armata Română, nu despre cei care au fost în misiuni cu adevărat şi au luptat sau care şi-au pierdut viaţa.
Daniel Buda: Acele filmări, acele imagini, s-au luat în perioada în care domnul Ciucă nu avea nimic de-a face cu politica. Tocmai de aceea vă îndemn pe toţi la obligaţia de rezervă, să nu vorbim despre ce înseamnă militarii Armatei Române în teatrele de război.
Laurenţiu Gîdei: Toată stima şi respectul pentru Armata Română. Am avut şi eroi în teatrele de război internaţionale, pentru că avem o armată profesionistă, dar a denatura rolul unui ofiţer român şi a-l transforma în eroul naţiunii...
Răzvan Zamfir: Recorder confirmă că a fost prezent la locul evenimentelor. Acum se discută doar despre care a fost ponderea implicării sale în bătălia de la Nasiriyah, că zici că e războiul de independenţă, bătălia de la Nasiriyah. Au apărut doi generali italieni, Mario şi Luigi, şi au explicat ce au făcut ei acolo, mai rar aşa ceva, dar nu vreau să o dau eu în patriotism, dar Armata Italiană şi bătălii câştigate...
Domnule Gîdei, să ştiţi că generalii aceia italieni, între o porţie de paste şi una de pizza, au zis că domnul Ciucă n-a plecat de acolo, din perimetrul lui, că nu l-a lăsat guvernul de la Bucureşti, condus de Adrian Năstase. PSD a zis să nu te mişti de acolo. Vedeţi că... pe vremea aia am verificat şi era un colonel, care îşi ia ordinele de la Bucureşti şi Bucureştiul a zis: nu te duci să îi recuperezi nici măcar pe militarii din Poliţia Militară. Vedeţi că documentarul ăsta bubuie în multe direcţii.
Laurenţiu Gîdei: Eu cred că, din ce mă pricep, într-un teatru de război există nişte comandanţi militari care dau ordine celor care participă acolo. În niciun caz un batalion din România, care e în Afganistan, nu sună la Bucureşti...
Radu Buzăianu: Domnule Gîdei, nu creditaţi documentarul Recorder? Că asta spune documentarul, omul cerea...
Laurenţiu Gîdei: Creditez că este extrem de suspectă aura de erou...
Radu Buzăianu: Ori creditaţi, ori nu creditaţi. Creditaţi numai ce vă convine... E în regulă cu aura de erou, dar când ajungem la PSD, nu, nu, nu, nu dicta guvernul de la Bucureşti. Haideţi să vă spun eu ce s-a întâmplat. Abia intrasem în NATO şi PSD nu voia să aducă acasă nişte soldaţi români morţi.
Răzvan Zamfir: Nu că abia intrasem în NATO, erau alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2004. Ce să vrei? Cai morţi, iadul şi repatriaţi? Care este reacţia PNL-ului la materialul publicat de jurnaliştii de la Recorder?
Daniel Buda: Am spus foarte clar că este vorba de un atac asupra întregii Armate Române, pentru că pune sub semnul întrebării actele de eroism, prezenţa şi eficienţa Armatei Române în teatrul de război. Este important ce a făcut Nicolae Ciucă pe vremea când a fost militar al Armatei Române.