Ciucă, reacţie la investigaţia Recorder: Lăsaţi militarii şi Armata în pace
Abordat de presă pentru a-şi exprima opinia cu privire la investigaţia Recorder în care se afirmă că militarii români conduşi de Nicolae Ciucă în Irak nu au fost implicaţi direct în lupte, fostul general le-a spus jurnaliştilor „să aibă treabă cu el, nu cu Armata”.
„N-a spus nimeni niciodată chestia asta (n.r.: că Ciucă ar fi fost implicat în luptele din Nassiryia). Ştiţi ce vreau să spun?”, a spus liderul PNL potrivit Euronews.
Fostul general a adăugat că nu vrea să discute despre investigaţia jurnaliştilor de la Recorder.
„Să lase militarii şi Armata în pace, să aibă treabă cu mine, nu cu Armata. Armata e a ţării, nu e a nimănui. Mulţumesc. Este scris în nenumărate declaraţii, nu au vorbit cu niciunul dintre militarii Batalionului 26. Este o chestiune absolut despre care nici măcar nu vreau să discut”, a spus Ciucă, întrebat de faptul că nu a fost implicat în nicio luptă importantă în Irak.
În privinţa afirmaţiilor unui poliţist militar român, Roberto Cremene, potrivit cărora la acea vreme Ciucă a refuzat să vină în sprijinul poliţiştilor militari care se luptau în Nassiriya şi care erau prinşi într-o ambuscadă, militarul în rezervă a replicat:
„Este o chestiune care ţine doar de reguli de angajare şi mandatul misiunii ca atare. Îl înţeleg foarte bine – nu avea de unde să ştie care sunt regulile de angajare şi cum se desfăşoară misiunile. Fiecare dintre noi aveam zonele noastre de responsabilitate foarte, foarte bine puse la punct”.
Întrebat dacă, în opinia sa, acest material îi afectează cumva imaginea de prezidenţiabil, Nicolae Ciucă a replicat: „Absolut deloc. Mulţumesc”.
Context
Reamintim că o investigaţie a jurnaliştilor de la Recorder a spulberat aura de eroism construită de-a lungul anilor, pe site-uri şi în emisiuni de mare audienţă, în jurul lui Nicolae Ciucă, actualul preşedinte PNL.
Trecut în rezervă la 28 octombrie 2019, generalul Nicolae Ionel Ciucă a fost prezentat în spaţiul public drept „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, o etichetă pe care nici militarul şi nici politicianul Ciucă nu a negat-o vreodată.
Sursa citată afirmă că mitul „eroului de la Nassiriya” a devenit element biografic al politicianului Nicolae Ciucă şi unul dintre principalele argumente pentru numirea sa în funcţia de prim-ministru.
Acum, reputaţia ostaşului Ciucă este din nou invocată, în contextul în care generalul în rezervă vrea să intre în cursa electorală pentru fotoliul de preşedinte al României.
Faptele de arme pe care s-a construit această fulminantă carieră politică s-ar fi petrecut în urmă cu două decenii, în prima jumătate a anului 2004. România tocmai intrase în NATO şi trimitea în Irak un contingent de peste 400 de militari din Batalionul de Infanterie „Neagoe Basarab”, cunoscuţi şi ca „Scorpionii roşii”. La comanda acestora se afla un locotenent-colonel pe nume Nicolae Ciucă.
Doar că doi generali italieni care au participat la luptele din Nassiriya, Irak, unde Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roşii”, susţin că militarii români nu ar fi fost implicaţi direct în lupte.
Generalul italian Gian Marco Chiarini, comandant al trupelor din Irak, şi generalul Luigi Scollo, comandant de regiment, au afirmat că trupele de români ar fi activat doar în afara oraşului Nassiriya.