Recesiunea din sudul Europei ameninţă să se răspândească în nordul continentului (NYTimes)

Exportatorii germani, cum ar fi Daimler, au fost consideraţi bastioane de stabilitate într-un continent împovărat de bănci şubrede, guverne disfuncţionale şi legiuni de tineri şomeri.
(photos.com)
Epoch Times România
26.04.2013

Exportatorii germani, cum ar fi Daimler, au fost consideraţi bastioane de stabilitate într-un continent împovărat de bănci şubrede, guverne disfuncţionale şi legiuni de tineri şomeri. Cu toate acestea, previziunile sumbre pentru Daimler în anul 2013 sunt cele mai recente dovezi că Germania şi alte ţări relativ sănătoase, cum ar fi Austria şi Finlanda, riscă să cadă în recesiunea care a afectat mult timp vecinele lor din sud, relatează New York Times.

Încetinirea ritmului de creştere economică în Germania a fost anticipat de luni de scădere a producţiei industriale, explica Carl B. Weinberg, economist-şef la firma de consultanţă economică High Frequency Economics din Valhalla, NY.

Vulnerabilitatea economică per ansamblu a regiunii, precum şi încetinirea cererii din China şi din alte pieţe mari pentru exporturile germane de produse de consum, maşini, maşini-unelte sofisticate, roboţi industriali şi utilaje de construcţii, îşi fac în cele din urmă efectul.

Încă un trimestru consecutiv de scădere a producţiei economice şi Germania ar intra oficial în recesiune. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Belgia, Franţa, Luxemburg, Austria, ba chiar şi Suedia şi Finlanda. În ceea ce priveşte Olanda, aceasta a înregistrat deja două trimestre de declin al PIB-ului.

Alte dovezi ale răspândirii recesiunii în Europa au venit joi, în primul rând de la Madrid, unde guvernul spaniol a raportat că şomajul a atins un nivel record - 27,2 la sută - şi ulterior de la Londra, care a indicat că Marea Britanie a evitat la limită alunecarea înapoi în recesiune pentru a treia oară din 2008.

Dacă Germania alunecă în recesiune, multe alte ţări vor aluneca alături de ea. Germania, şi alături de ea alte 26 de ţări ale Uniunii Europene, reprezintă împreună a doua economie ca mărime din lume, şi ca bloc, cel mai mare partener comercial al Statelor Unite. În acest context, o întârziere a redresării Europei cauzată de o potenţială recesiune germană ar afecta serios creşterea economică în Statele Unite, Asia şi America de Sud, susţine NY Times.

În regiune, creşterea economică vine în primul rând din ţările Europei de Est. Polonia este protejată de piaţa sa internă mare şi de un sistem bancar sănătos. După o recesiune severă, care a început în 2008, creşterea economică urmează să revină în ţările baltice, Estonia, Lituania şi Letonia. În timpul recesiunii, salariile au scăzut, preţurile la imobiliare s-au redus, iar băncile au trecut prin procesul dureros de îmbunătăţire a finanţelor.

Şomajul nu este deloc mic, însă aceste ţări beneficiază de faptul că sunt economiile cu salarii mici din Europa. Ele continuă să atragă investiţii de capital. De asemenea, faptul că aceste economii nu au adoptat moneda euro le ajută să îşi adapteze mai bine moneda la schimbările condiţiilor economice din restul lumii. Planificatorii lor economici au astfel la dispoziţie mai multe instrumente de politică decât pur şi simplu ajustarea ratelor dobânzilor.

Pe de altă parte, în Germania, există puţine semne evidente de criză. Rata şomajului este de 5,4 %, comparativ cu o medie de 10,9% în Europa. Cu toate acestea, sondajele arată că mediul de afaceri devine din ce în ce mai pesimist.

Pentru restul Europei, problema este că orice speranţă de redresare economică este legată de o economie robustă germană, în condiţiile în care companiile din Spania şi Italia, spre exemplu, au depins de cererea germană pentru a compensa un colaps în cheltuielile de consum în propriile lor ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor