Preşedintele Tomislav Nikolic îşi cere scuze pentru masacrul de la Srebrenica

Tomislav Nikolic.
Tomislav Nikolic. (ANDREJ ISAKOVIC / AFP / GettyImages)

Preşedintele Şerbiei şi-a cerut scuze pentru masacrarea a 8.000 de musulmani în oraşul bosniac Srebrenica, spunând că se află în genunchi şi ”îşi cere iertare” pentru cea mai gravă atrocitate din Europa de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, transmite The Independent.

Comentariul lui Tomislav Nikolic a venit la o săptămână după ce Serbia a semnat un acord istoric de a normaliza relaţiile cu Kosovo. Analiştii spun că Belgradul este dornic să calmeze relaţiile cu toţi vecinii săi, înainte de a începe negocierile pentru aderarea la UE.

”Îmi cer scuze pentru crimele comise de către orice idivid în numele statului nostru sau poporului nostru”, a spus Preşedintele într-un interviu care va fi transmis luna viitoare de televiziunea bosniacă.

În timp ce foştii lideri sârbi şi-au cerut scuze pentru Srebrenica, preşedintele Nikolic a dat naştere la controverse după ce a negat existenţa unui genocid.

Munira Subasic, liderul grupului Mamele de la Srebrenica, a spus că mesajul nu este de ajuns. ”Nu avem nevoie ca cineva să îngenuncheze şi să-şi ceară iertare. Vrem să auzim preşedintele sârb pronunţând cuvântul ‘genocid’”.

Între timp, ministrul de externe kosovar, Enver Hoxhaj, a afirmat că scuzele cerute Bosniei ”sunt importante”, dar Nikolic ar trebui să-şi ceară scuze şi pentru crimele de război comise sub auspiciile Şerbiei în Kosovo.

Cei 8.000 de bărbaţi şi copii au fost omorâţi în vara anului 1995, când forţele bosniece sârbe au străpuns conclava protejată de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe