Recensământul este un argument în plus ca regiunile să fie înfiinţate rapid, declară vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea (Epoch Times România)
Epoch Times România
05.07.2013

Recensământul reprezintă un argument în plus ca regiunile să fie înfiinţate rapid, a declarat vineri vicepremierul Liviu Dragnea.

Rezultatele recentului recensământ au declanşat valuri de declaraţii, fiind folosite ca argument pentru a justifica varii măsuri. După declaraţiile premierului Ponta, este rândul vicepremierului Liviu Dragnea să abordeze subiectul recensământ şi semnificaţiile lui.

Că recensământul va genera controverse, era de aşteptat, consideră Dragnea, însa nu ar fi trebuit să se ajungă la atâtea dispute, în condiţiile în care România are nevoie de stabilitate.

Ce mai remarcă Liviu Dragnea? Recensământul conţine câteva lucruri "care pun serios pe gânduri", altele decât cvorumul de la referendumul de anul trecut pentru suspendarea preşedintelui. Aceste câteva lucruri la care se referă Liviu Dragnea sunt, în principal, migraţia populaţiei, mişcările demografice şi depopularea unor regiuni.

Având în vedere aceste fenomene negative care reies din analizarea rezultatelor ultimului recensământ, grăbirea regionalizării se impune. Dragnea vede regionalizarea ca pe o soluţie "pentru a putea echilibra şi stabiliza această reţea de dezvoltare de care am mai vorbit. (...) Numai aşa se poate opri migraţia spre centrele dezvoltate şi, pe de altă parte, plecarea din ţară", a susţinut Dragnea.

Referitor la disputa politică generată de rezultatele referendumului, Dragnea a remarcat că problemele decurg din interpretarea semnificaţiei numărului de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe liste.


"Este marea dispută - ce înseamnă liste electorale permanente? Există anumite articole din anumite legi care spun că cvorumul se calculează din cetăţenii cu drept de vot înscrişi şi în listele electorale permanente, există altele care spun că în liste se trec cetăţeni cu domiciliul stabil. Decizia Curţii Constituţionale spune să fie calculată şi populaţia care trăieşte pe tot globul pământesc. (...) Dacă mai stăm două luni să ne smulgem părul din cap - ce ar fi însemnat dacă recensământul ar fi fost validat anul trecut înainte de referendum - ce câştigăm? Curtea a decis", a afirmat ministrul Dezvoltării.

Marea greşeală a guvernului este că nu a reglat încă printr-un act normativ, "odată pentru totdeauna" , mecanismul prin care listele electorale se actualizează, pentru a nu mai exista posibilităţi de interpretare.

Referindu-se la pragul de 50 la sută plus unu la referendum, vicepremierul a arătat că nu există vreo decizie în acest sens şi că nici nu sunt motive reale pentru a ne grăbi.

"Nici n-am avut o discuţie semnificativă în USL cu argumente pro şi contra despre acest subiect şi nici nu mă grăbesc. Trebuie să luăm decizia astăzi? Nici nu ştiu dacă a apărut motivarea Curţii Constituţionale. Nu trebuie să luăm decizia nici mâine, proiectul este atât de important pentru viitorul acestei ţări, încât trebuie să-l analizăm cu maximă atenţie", a spus Dragnea.

Dacă Legea fundamentală va fi modificată prin referendum, declara Dragnea, proiectul de regionalizare pe care îl coordonează va fi pus a doua zi pe masa Guvernului.

Nu se ştie însă dacă acest lucru se va întâmpla anul acesta, sau anul viitor. "Am discutat ieri cu primul-ministru şi a rămas că ne gândim în continuare şi analizăm în continuare", a adăugat Liviu Dragnea

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor