Rebelii Houthi au atacat din nou nave în Marea Roşie

Un elicopter al rebelilor Houthi, atacând o nava comercială în Marea Roşie (Screenshot - Houthi Military Media)
Redacţia
16.07.2024

Două atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen au vizat luni nave în Marea Roşie, în timp ce un nou portavion american se apropia de regiune pentru a asigura securitatea rutei comerciale internaţionale cheie, relatează AP News.

Trei nave mici ale militanţilor Houthi, dintre care două cu echipaj şi una fără echipaj, au atacat nava MT Bently I, sub pavilion Panama şi deţinută de Israel, în largul coastei Al Hudaydah, Yemen, potrivit autorităţilor britanice şi americane.

"Ambarcaţiunea mică fără echipaj raportată a intrat în coliziune cu nava de două ori, iar cele 2 ambarcaţiuni mici cu echipaj au tras asupra navei. Nava a luat măsuri de autoprotecţie, după 15 minute ambarcaţiunea mică a renunţat la atac", a raportat Centrul de operaţiuni comerciale maritime al armatei britanice din Regatul Unit.

Căpitanul a raportat ulterior trei valuri separate de atacuri cu rachete care au explodat în imediata apropiere a navei.

Mai târziu, luni, într-un incident separat în largul aceleiaşi coaste, MT Chios Lion, un petrolier sub pavilion liberian şi deţinut de Insulele Marshall, a fost atacat de un vehicul aerian Houthi fără echipaj, care "a lovit partea din babord, provocând unele daune şi fum uşor", a declarat UKMTO.

Ambele nave şi toţi membrii echipajului au fost declaraţi în siguranţă, a precizat UKMTO într-un avertisment pentru navigatori.

Luni târziu, Houthi a revendicat atacurile asupra Bently I şi Chios Lion.

La începutul zilei de marţi, Comandamentul Central al SUA a confirmat atacurile şi a identificat numele şi pavilionul navelor.

"Acest comportament nesăbuit continuu al Houthi susţinuţi de Iran ameninţă stabilitatea regională şi pune în pericol viaţa navigatorilor din Marea Roşie şi Golful Aden. Houthi pretind că acţionează în numele palestinienilor din Gaza şi totuşi ţintesc şi ameninţă vieţile cetăţenilor din ţări terţe care nu au nimic de-a face cu conflictul din Gaza", se arată într-o declaraţie a Comandamentului Central.

Tot luni, Comandamentul Central a declarat că forţele americane au distrus cinci vehicule aeriene Houthi fără echipaj, trei deasupra Mării Roşii şi două în zonele controlate de Houthi din Yemen.

Portavionul USS Theodore Roosevelt se apropie de Orientul Mijlociu pentru a înlocui USS Dwight D. Eisenhower, care a petrecut luni de zile în Marea Roşie pentru a contracara Houthi.

Rebelii au vizat peste 70 de nave prin lansarea de rachete şi drone în campania lor, ucigând patru marinari. Ei au capturat o navă şi au scufundat două din noiembrie.

În iunie, numărul atacurilor Houthi asupra navelor comerciale a crescut la niveluri care nu au mai fost înregistrate din decembrie, potrivit Centrului comun de informaţii maritime, o coaliţie care este supravegheată de Marină SUA. Atacurile aeriene conduse de SUA i-au vizat pe Houthi din ianuarie, o serie de lovituri din 30 mai ucigând cel puţin 16 persoane şi rănind alte 42, susţin rebelii.

Houthi susţin că atacurile lor vizează nave care au legături cu Israelul, Statele Unite sau Marea Britanie, că parte a sprijinului rebelilor pentru grupul militant Hamas în războiul său împotriva Israelului. Cu toate acestea, multe dintre navele atacate au o legătură mică sau inexistentă cu războiul - inclusiv unele care se îndreaptă spre Iran, care susţine Houthi.

Săptămâna trecută, Houthi au declarat că au lansat rachete asupra unei nave container sub pavilion american în Golful Aden, marcând ceea ce autorităţile au recunoscut ca fiind cel mai lung atac de până acum al rebelilor asupra unei nave sub pavilion american în apropierea Mării Arabiei. JMIC a identificat nava ca fiind Maersk Sentosa. Maersk, o firmă daneză care este cea mai mare companie de transport maritim din lume, a confirmat pentru The Associated Press că nava sa a fost vizată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor