Realizatorul TVR Ioan Moraru îi cere preşedintelui Iohannis să se implice pentru salvarea TVR
alte articole
Nemulţumit de situaţia deosebit de gravă în care se află Televiziunea Română, Ioan Moraru, realizator la Societatea Română de Televiziune (SRTV) şi vicepreşedinte al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-mediasind i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, solicitâdu-i implicarea pentru salvarea instituţiei.
În scrisoarea adresată preşedintelui, Moraru avertizează că TVR-ul suferă de politizare şi subfinanţare cronică, şi, în loc să fie un instrument de construcţie socială şi naţională a fost, mai degrabă, folosită ca instrument de propagandă electorală.
"Taxa TV din România, una dintre cele mai mici din Europa, nu poate acoperi cheltuielile minime ale instituţiei", atrage atenţia Moraru, arătând că această taxă poate fi modificată printr-o simplă Hotărâre de Guvern.
În consecinţă realizatorul TV cere medierea preşedintelui Iohannis pentru a repune TVR în folosul publicului. "Acelaşi lucru va trebui făcut şi la Radioul Public, la CNA şi la alte instituţii publice", adaugă realizatorul.
Redăm, integral, scrisoarea adresată preşedintelui, remisă de FRJ Mediasind redacţiei noastre
"Domnule Preşedinte
Vă scriu pentru că instituţia al cărui angajat sunt se află într-o situaţie deosebit de gravă şi, în ciuda numeroaselor semnale transmise de unele persoane şi organizaţii, cei care puteau interveni pentru îndreptarea lucrurilor n-au făcut nimic. Mă refer la Parlamentul României şi la Guvern.
Este de notorietate faptul că Televiziunea Naţională a acumulat datorii mari, care cresc de la o lună la alta, iar cifrele vehiculate în spaţiul public dau frisoane mai ales angajaţilor TVR. Politicienii, dar şi detractorii din media ai Televiziunii Publice (TVR are mulţi „neprieteni” la televiziunile comerciale), când vorbesc de situaţia financiară a instituţiei noastre, nu exclud salariaţii din ecuaţia cauzelor dezastrului, ceea ce este absolut incorect. Se vorbeşte de fraude imense, dar nimeni nu le nominalizează şi nimeni nu e somat să plătească pentru ele. Nu salariaţii, în ansamblul lor, sunt cei care fac achiziţii de filme, nu ei fac licitaţii pentru cumpărarea de programe ori bunuri şi, mai ales, nu ei sunt cei ce fac compromisuri cu politicieni. Au spus unii „binevoitori”, care au creat o adevărată mitologie despre „dezmăţul” salarial din instituţie, că lefurile angajaţilor sunt foarte mari şi că ele ar contribui la creşterea pierderilor.
Total fals!
Salariile noastre sunt mai mici decât la staţiile de nişă. Drepturile băneşti s-au diminuat chiar în fiecare an. Cu toate acestea, decontul prăbuşirii SRTV este aruncat, într-o manieră ce denotă laşitate şi populism din partea politicienilor, în braţele salariaţilor. Aceştia însă poartă doar vina că respectă ordinele şefilor lor (de cele mai multe ori incompetenţi) numiţi politic, prin concursuri bine „regizate”. Ni se spune mereu că soluţia ieşirii din criză a Televiziunii Naţionale este reducerea numărului de angajaţi. Cei care cer acest lucru uită că, în urmă cu 3 ani, au fost concediaţi, folosind criterii de selecţie subiective (chiar discreţionare), peste 600 de oameni, unii profesionişti de primă mână.
Aceste măsuri au fost luate în baza unui „Program de redresare economică”, program agreat de Guvernul României. Consecinţele acestei acţiuni au fost dezastruoase, generând adevărate drame umane în rândul unora dintre disponibilizaţi, văduvind, totodată, Televiziunea Naţională de un corp valoros de oameni de televiziune. Situaţia financiară a TVR nu s-a îndreptat. Dimpotrivă, datoriile sale au crescut. Amintitul „Program de redresare economică”, schiţat în laboratoare de partid, fară consultarea profesioniştilor, a eşuat din faşă. Astfel, bugetele s-au diminuat, de la o lună la alta, spre cote imposibile, iar calitatea emisiunilor a scăzut. Şi era de aşteptat să se întâmple acest lucru, pentru că talentele de alchimişti ale realizatorilor n-au putut compensa lipsa banilor. Scăderea calităţii a condus la scăderea exigenţelor, iar unii coordonatori din zona editorială au început să promoveze emisiuni mondene sau cu accente de „senzaţional”, prezenţa lor fiind motivată de necesitatea creşterii audienţei. Astfel de emisiuni, însă, ştirbesc prestigiul Televiziunii Române, fiind chiar „nepotrivite pentru o televiziune publică”, cum ne spunea un telespectator în vârstă de 14 ani din Fălticeni.
Sigur, criza Televiziunii Române este o realitate incontestabilă. Cauzele acestei crize nu sunt recunoscute, din păcate, de cei care le-au generat, adică de politicieni. TVR a ajuns în această situaţie dezastruoasă din punct de vedere financiar din două motive: 1) politizarea şi 2) subfinanţarea cronică.
1. Politizarea:
Imperfecţiunile Legii de organizare a SRTV şi a SRR au lăsat politicienilor libertatea de a folosi cele două instituţii ca instrumente de propagandă electorală. De aceea, ei şi-au permis ca, după preluarea puterii, să-şi pună la conducere oameni apropiaţi partidului, pe care erau dispuşi să-l slujească din funcţia primită. Politrucii aceştia au măcinat, prin acţiunile lor, credibilitatea Televiziunii Publice, care a început să fie percepută ca o instituţie de partid. Şi, slavă Domnului, mulţi nepricepuţi s-au perindat pe la conducerea TVR. Ne amintim cu năduf de Zgabercea Cristian, „un mare profesionist” impus d-lui Victor Ponta de „echipa” Mazăre şi de care, poate, nu scăpam nici acum, dacă nu intra în atenţia organelor judiciare! Totodată, nu putem înţelege cum poate fi numit un om, împotriva voinţei lui, la conducerea instituţiei? Şi, totuşi, s-a-ntâmplat atunci când dl. Crin Antonescu l-a instalat, ca Preşedinte-Director General, pe dl. Stelian Tănase. Acesta, cu doar câteva zile înainte de numire (nici nu visa atunci că va deveni şeful TVR), într-un interviu acordat Radioului Public (ROMANIA CULTURAL), declara că nu este interesat de un asemenea post pentru că nu ştie să administreze, nu ştie să facă bugete, nu ştie să conducă oameni etc. (a se vedea link https://www.youtube.com/watch?v=g9Xu2YPu6UY
Cum se poate redresa o instituţie, având în frunte un om care nu vrea şi nu ştie să facă asta?
2. Subfinanţarea cronică:
Taxa tv. din România, una dintre cele mai mici din Europa, nu poate acoperi cheltuielile minime ale instituţiei. Ea n-a mai fost indexată din 2003! Din raţiuni populiste, politicienii n-au acceptat amintita indexare. Ba, mai mult, unii au dorit chiar eliminarea ei. Vă reamintesc faptul că domnii Ponta şi Antonescu au iniţiat un proiect de lege, retras mai apoi, care viza desfiinţarea taxei.
Din păcate, discursul celor mai mulţi dintre politicieni este unul ipocrit. Televiziunea Naţională trebuie să fie un instrument de construcţie socială şi naţională. Ea poate articula energiile ţării în direcţia întăririi Statului şi spre mai binele românilor. De aceea, avem nevoie de o televiziune puternică, activ implicată, o televiziune la standarde europene!
Domnule Preşedinte, situaţia instituţiei noastre se poate schimba doar dacă se va adopta o nouă Lege de organizare şi funcţionare, care să scoată Televiziunea Publică din zona politicului şi care să ofere premizele alegerii unui profesionist în fruntea instituţiei, a unui om cinstit, de bună credinţă, a unui om capabil să valorifice potenţialul creativ al TVR.
Televiziunea Română trebuie să devină o chestiune de interes naţional şi ea va intra cu adevărat în Europa doar atunci când va fi finanţată corespunzător.
Domnule Preşedinte, taxa tv poate fi indexată printr-o simplă Hotărâre de Guvern. Şi cum supravieţuirea Televiziunii Române este o problemă de interes naţional, sunt convins că domnul Prim-Ministru interimar va oferi colacul de salvare pentru Societatea Română de Televiziune.
Este nevoie de o mediere din partea dumneavoastră pentru a repune TVR în folosul publicului. Acelaşi lucru va trebui făcut şi la Radioul Public, la CNA şi la alte instituţii publice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.