Reactorul 1 al centralei de la Cernavodă va fi casat începând cu 2027
Reactorul 1 al centralei de la Cernavodă este programat să funcţioneze până în anul 2027, iar Reactorul 2, până în 2038, după care vor fi dezafectate, potrivit unui document publicat pe site-ul Nuclearelectrica, societatea de stat care administrează centrala nucleară.
Durata de viaţă a unui reactor de tip CANDU 6, cum sunt cele două unităţi de la Cernavodă, este de 30 de ani. În anul 1996 a fost pus în funcţiune primul reactor nuclear al centralei, iar în octombrie 2007 a fost inaugurat cel de-al doilea reactor.
Producătorul de energie de stat Nuclearelectrica plăteşte în fiecare an o taxă ”de poluator”. Astfel, potrivit HG 1080/2007, contribuţia companiei se ridică la doi euro pentru fiecare MWh de energie electrică net produsă, din care 0,6 euro sunt destinaţi activităţilor de dezafectare a unităţilor nucleare şi 1,4 euro pentru finanţarea amplasării, proiectării, construirii, operării, întreţinerii, închiderii şi monitorizării celor două depozite definitive care urmează a fi construite (DFDSMA şi depozitul geologic).
Începând din 31 decembrie 2007, Nuclearelectrica a început să transfere fonduri pentru dezafectare către Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR). Contribuţia plătită de compania de stat în anul 2012 s-a ridicat la 96 de milioane de lei, iar în anul 2011 a fost de 91 de milioane de lei.
Potrivit datelor transmise de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, la solicitarea Agenţiei de presă r/News, Nuclearelectrica a plătit, până la 19 martie 2013, 347 de milioane de lei pentru depozitarea deşeurilor radioactive şi pentru dezafectare.
„ANDR este responsabilă pentru colectarea contribuţiilor plătite de societate pe durata rămasă de viaţă şi îşi asumă răspunderea pentru gestionarea procesului de dezafectare a celor două unităţi, precum şi pentru depozitarea definitivă a deşeurilor nucleare”, se arată în documentul citat.
Nuclearelectrica este controlată de Ministerul Economiei, cu 90% din acţiuni, restul aparţinând Fondului Proprietatea. Nuclearelectrica a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 213,2 milioane de lei, după pierderi de 33,7 milioane de lei, în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei de stat. Cifra de afaceri netă a companiei a crescut în prima parte a anului cu 20%, la 930,5 milioane de lei, comparativ cu afacerile nete din primele şase luni din 2012, care s-au ridicat la 772,3 milioane de lei.
Compania a realizat anul trecut un profit net de 34,46 de milioane de lei şi afaceri în valoare de 1,65 de miliarde de lei. În anul 2011, profitul net al companiei s-a ridicat la un nivel de 95,03 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri netă realizată a fost de 1,58 de miliarde de lei. Compania are circa 2.100 de angajaţi.
Nuclearelectrica administrează cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, care au fiecare o putere instalată de circa 710 MW. Producţia de energie a companiei transmisă în Sistemul Energetic Naţional este de aproximativ 20% anual. Pentru acest an, conducerea companiei estimează o producţie de 10,5 TWh. De la punerea în funcţiune şi până la sfârşitul lunii iulie 2013, cele două unităţi ale centralei au produs circa 125,91 TWh şi au livrat în sistem 116,12 TWh.