Reacţii aprinse după ce un politician populist elveţian a cerut limitarea lucrătorilor germani din ţara sa

Natalie Rickli, membră în Parlamentul Elveţiei din formaţiunea populistă de dreapta Partidul Popular Elveţian (SVP), a suscitat o dezbatere aprinsă după ce a sugerat într-un talk-show de televiziune că există prea mulţi imigranţi germani în ţara sa, şi a cerut limitarea numărului lucrătorilor germani.
Epoch Times România
26.04.2012

Natalie Rickli, membră în Parlamentul Elveţiei din formaţiunea populistă de dreapta Partidul Popular Elveţian (SVP), a suscitat o dezbatere aprinsă după ce a sugerat într-un talk-show de televiziune că există prea mulţi imigranţi germani în ţara sa, şi a cerut limitarea numărului lucrătorilor germani. Aceste remarci au fost criticate drept „circ ieftin”, dar Rickli a insistat că mulţi elveţieni sunt de acord cu ea, scrie Der Spiegel în ediţia de miercuri.

'Avem într-adevăr prea mulţi germani în ţară'', a afirmat Rickli la un talk show de duminică.

Subiectul talk-show-ului difuzat de postul local de televiziune din Zürich, TeleZüri, ar fi trebuit să fie decizia Elveţiei de săptămâna trecută de a reduce imigraţia din opt ţări din Europa Centrală şi de Est. Miercuri, 18 aprilie, cabinetul elveţian, Consiliul Federal, a anunţat că a decis să invoce aşa-numita 'clauză de salvgardare' din acordul cu UE privind libera circulaţie a persoanelor. Demersul va reduce semnificativ numărul de doritori de locuri de muncă din aceste ţări, cărora li se permite să vină în Elveţia pentru o perioadă de un an.

Dar se pare că iniţiativa nu merge suficient de departe în opinia Rickli. La talk-show, ea a susţinut necesitatea aplicării clauzei de salvgardare şi germanilor.

Ceilalţi oaspeţi ai talk-show-ului au reacţionat şocaţi, dar Rickli a continuat pe aceeaşi linie. 'Parlamentul ar fi trebuit să activeze deja clauza de salvgardare în 2009, vizându-i şi pe germani', a spus ea, adăugând că Elveţia are o problemă cu anvergura imigraţiei. Ea a afirmat că a primit deja o mulţime de mail-uri de la elveţieni, care i-au spus că şi-au pierdut locurile de muncă deoarece au fost angajaţi germani cu un salariu mai mic.

Comentariile lui Rickli reflectă politicile anti-UE şi anti-imigraţie ale SVP, relevă Der Spiegel. Deşi a suferit o uşoară scădere a sprijinului la ultimele alegeri, SVP a crescut devenind cel mai puternic partid din Elveţia din 1990 încoace. La o zi după apariţia ei la talk-show, Rickli a spus că a primit multe reacţii pozitive la propunerea sa.

Aproximativ 200.000 de germani trăiesc în Elveţia, unde rata şomajului este în prezent de 3%. Ţara are o populaţie totală de 7,6 milioane de locuitori. Mulţi germani lucrează în sectorul serviciilor, atraşi de salariile mai mari decât cele de acasă.

Remarcile au suscitat reacţii aprinse atât în Elveţia cât şi în Germania. Politicianul elveţian Urs Schwaller, membru al Partidului Poporului Creştin Democrat (CVP(PDC) de centru, a numit comentariile lui Rickli un 'circ ieftin''. Politicianul SVP 'a încercat să facă circ şi să atragă cât mai multă atenţie posibil', a declarat el pentru ziarul Basler Zeitung.

Unii elveţieni au reacţionat cu umor la răbufnirea lui Rickli. „Aş da cu plăcere un membru SVP pentru doi germani, fără glumă”.

'Germanii care lucrează aici îşi fac munca foarte bine', a afirmat pentru postul de ştiri german N24, politicianul Martin Bäumle din Partidul Liberal-Verde. 'Avem nevoie de ei, în special în sectorul sănătăţii', a adăugat el.

Roger Schawinski, fostul fondator elveţian al canalului de televiziune german Sat.1, a criticat remarcile lui Rickli în comentarii pentru revista germană Focus. 'Doamna Rickli a încercat de multe ori să câştige favoarea populară cu comentarii proaste', a spus Schawinski. El a pus atacul pe seama 'invidiei' generate de faptul că multe locuri de muncă de top din Elveţia sunt deţinute de germani.

Afirmaţiile lui Rickli au suscitat discuţii aprinse şi pe forumuri de ziare online din Elveţia şi Germania, unde au fost apreciate drept ''populism îndoielnic'' şi ''pălăvrăgeală populistă''.

Rickli, 35 de ani, s-a bucurat de o carieră politică în ascensiune vertiginoasă de când a fost aleasă în Parlament cu cinci ani în urmă. Ziarul elveţian liberal ''Neue Zürcher Zeitung'' a descris-o odată drept 'cea mai periculoasă femeie din SVP'. Observatori politici au caracterizat-o ca fiind inteligentă, foarte muncitoare şi dură.

Potrivit Spiegel, atacul verbal survine într-un moment de tensiuni reciproce între Germania şi Elveţia privind un tratat fiscal bilateral controversat, care are drept scop combaterea evaziunii fiscale din partea unor germani bogaţi care îşi plasează banii în bănci elveţiene. Politicienii germani au reacţionat virulent la recenta decizie a Elveţiei de a emite mandate de arestare împotriva a trei oficiali fiscali germani care au cumpărat un CD furat cu date fiscale. În acel moment, mulţi germani credeau că demersul a fost o încercare de a influenţa negocierile în curs privind tratatul fiscal. Mulţi elveţieni însă sunt indignaţi de ceea ce ei apreciază a fi atacul Germaniei asupra legilor elveţiene privind secretul bancar.

Unii elveţieni au reacţionat însă cu umor la răbufnirea lui Rickli. „Aş da cu plăcere un membru SVP pentru doi germani, fără glumă”, a postat marţi un cititor pe forumul Blick.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor