Războiul din Bosnia a lăsat urme adânci
alte articole
Aproximativ 8.000 de persoane dispărute în timpul războiului din Bosnia (1992-1995) sunt încă de negăsit, a declarat Institutului bosniac pentru Persoane Dispărute cu ocazia Zilei Internaţionale a Dispăruţilor, sărbătorită astăzi, 30 august.
Dintre cei 31.000 de persoane dispărute oficial în timpul conflictului au fost găsite rămăşiţele a aproximativ 23.000 de persoane, dintre care 20.000 au fost deja identificate şi predate familiilor pentru a fi îngropate, a informat Institutul.
3.000 de resturi provenite de la morţi rămân compuşi neidentificaţi şi sunt în mare măsură oase carbonizate şi contaminate, motiv pentru care nu este posibil să se determine identitatea lor prin analiza ADN-ului.
Există, de asemenea, cazuri în care identificarea nu este posibilă, pentru că toţi membrii familiei au fost ucişi, şi prin urmare nu se pot face comparaţii de natură genetică.
Dar în Bosnia a mai existat şi războiul soldaţilor minori care au aderat voluntar la forţele militare şi de poliţie în timpul războiului din 1992-1995. Şi acum, după 20 de ani, numărul exact al copiilor care au fost înrolaţi este încă necunoscut. Organizaţii non-guvernamentale locale vorbesc de aproximativ 10.000 de copii, unii chiar mai mici de 10 de ani, ceea ce este în contradicţie cu legile din fosta Iugoslavie în care exerciţiul militar este autorizat începând de la vârsta de 18 ani. Convenţia privind Drepturile Copilului, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1989, defineşte „minor" pe toţi cei care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
UNICEF defineşte copii-soldaţi ca fiind toţi adolescenţii care devin parte a unei forţe armate regulate sau neregulate, iar definiţia nu se limitează doar la rolurile lor în luptă, ci, de asemenea, se extinde şi la copii recrutaţi ca bucătari, mesageri, spioni, hamali. Potrivit Centrului de Cercetare şi Documentare - un ONG cu sediul la Sarajevo care se ocupă cu reconstrucţia pierderilor umane ale războiului din Bosnia - 661 de soldaţi-copii cu vârste cuprinse intre 10 si 18 ani au fost ucişi în conflict.
Privind la evenimentele curente, UNICEF estimează că aproximativ 250.000 de soldaţi-copii, cu vârste înceoând de la 8 ani, sunt în prezent angajaţi în mai mult de 20 de conflictele armate în întreaga lume. British War Child scrie că cea mai mare parte luptă în Africa, iar 40% din ei sunt fete.
Astăzi, atât Bosnia cât şi Republica Srpska au o legislaţie privind drepturile ex-combatanţilor, dar cea a copiilor-soldaţi nu este tratată ca o categorie separată, aşa cum şi-ar dori asociaţiile, pentru că autorităţile au tendinţa de a reduce gradul fenomenului. Veteranii de război au dreptul la asistenţă medicală gratuită, dispozitive ortopedice gratuite în caz de invaliditate, precum şi un tratament preferenţial pentru locuinţe şi oportunităţi de angajare, însă şi aici drepturile lor există aproape numai pe hârtie.