Biden promite Rusiei un război cibernetic

Cât de mare este puterea clanului Clinton? Washingtonul pregăteşte măsuri retaliatorii pentru presupusele acţiuni ale hackerilor ruşi acuzaţi de atacarea reţelei Partidului Democrat. Vicepreşedintele Biden a ameninţat că liderul rus Vladimir Putin va şti când are loc atacul cibernetic.
Joe Biden (Getty Images)
Andrei Popescu
17.10.2016

O imagine a subteranului lumii politice americane a ieşit la iveală atunci când vicepreşedintele american Joe Biden a ameninţat Rusia cu un atac cibernetic, ca răspuns la presupusa lovitură cibernetică a Kremlinului asupra cursei prezidenţiale americane din acest an.

Biden a adăugat că Washingtonul va alege momentul şi locul posibilului “răspuns”, care va avea “cel mai mare impact”. “Trimitem un mesaj”, a declarat Biden într-un interviu cu NBC, în timpul căruia a acuzat Rusia de desfăşurarea de atacuri cibernetic asupra Computerelor Partidului Democrat.

Biden nu a dezvăluit alte detalii ale operaţiunii iminente, dar a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin “va şti” atunci când va avea loc atacul.

În ciuda lipsei unor dovezi publice, oficiali americani din zona democrată au acuzat Rusia de presupusa interferare cu alegerile prezidenţiale americane şi Biden a cerut CIA-ului să schiţeze planuri pentru o operaţiune cibernetică secretă, de mare amploare, cu scopul de a hărţui şi stânjeni conducerea de la Kremlin.

Rusia a negat în mai multe rânduri acuzaţiile, iar preşedintele rus Vladimir Putin a întrebat retoric de ce mass media americană nu dezbate conţinutul emailurilor, subliniind că este mai important decât să se ştie persoana care le-a obţinut.

Atacul cibernetic asupra serverelor de email ale Convenţiei Democrate a documentat fraudarea alegerilor interne în Partidul Democrat, în favoarea lui Hillary Clinton.

Se crede că ameninţările lui Biden s-ar referi la alte documente compromiţătoare a căror dezvăluire este iminentă, şi care ar sabota campania candidatului democrat.

Sursele nu au elaborat asupra măsurilor pe care le va lua în considerare CIA, dar au declarat că agenţia a început deja să deschidă unele uşi cibernetice, să selecteze ţinte şi să facă alte pregătiri pentru operaţiune. Foşti ofiţeri americani de informaţii au declarat pentru NBC News că CIA a colectat un număr mare de documente care ar putea expune tacticile “lipsite de gust” ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cu săptămâni în urmă, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton, a ameninţat Rusia că, dacă va ajunge preşedinte, va răspunde atacurilor cibernetice inclusiv cu acte militare.

Avertismentul a fost primit cu zâmbete, dar şi cu mare îngrijorare de mulţi analişti ai industriei informatice, dat fiind faptul că este extrem de greu să se identifice exact sursa multor atacuri cibernetice. Hackerii sponsorizaţi de state îşi ascund cu foarte mare grijă urmele, inclusiv folosind adrese de internet din alte state, pentru a-şi face urmele greu de identificat.

SUA este atacată în mod curent de hackeri de stat din China, Rusia şi Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor