Europa lansează cel mai mare “exerciţiu militar cibernetic” din istorie

UE lansează un mega exerciţiu militar privind securitatea cibernetică, implicând diverse scenarii şi mii de experţi. Printre altele, exerciţiul se va concentra pe tacticile politice şi economice strâns legate de securitatea cibernetică.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
17.10.2016

În condiţiile în care administraţia Obama a anunţat planuri pentru a provoca un război cibernetic cu Rusia din cauza presupusului rol al acesteia în hackuirea emailurilor campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton, Europa lansează cel mai mare “exerciţiu militar cibernetic” din istorie pentru a pregăti răspunsuri de urgenţă la pene de curent, retrageri masive de capital din bănci etc. Conform unui comunicat de presă postat de Agenţia UE pentru Securitatea Reţelelor şi Informaţiilor (ENISA), exerciţiul militar va include diverse scenarii inclusiv pene de curent şi atacuri asupra diferitelor agenţii naţionale şi guvernamentale.

La exerciţiul Cyber Europe 2016 participă mii de experţi din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene din Elveţia şi Norvegia. Exerciţiul este organizat la fiecare doi ani de către ENISA.

Cyber Europe 2016 (CE2016) este cel mai mare şi mai cuprinzător exerciţiu UE pentru securitatea cibernetică organizat până în prezent. Acest exerciţiu tehnic şi operaţional distribuit la scară mare oferă o oportunitate profesioniştilor din Europa în domeniul securităţii cibernetice să analizeze incidente complexe, inovatoare şi realiste în privinţa securităţii cibernetice. În 13 şi 14 octombrie, experţii în securitate în industria IT şi ICT din peste 300 de organizaţii, au inclus dar nu au fost limitaţi la: agenţii naţionale şi guvernamentale pentru securitate cibernetică; ministere; instituţii UE; furnizori de Internet şi servicii Cloud; sau furnizori de programe şi servicii în domeniul securităţii cibernetice. Aceştia vor fi chemaţi pentru a reduce apogeul acestei crizei cibernetice lungi de şase luni, pentru a asigura continuitatea funcţionării companiilor şi, în cele din urmă, pentru a proteja Piaţa Unică Digitală Europeană.

CE2016 prezintă un scenariu foarte întunecat, inspirat din evenimente precum pana de curent într-o ţară europeană în perioada Crăciunului şi dependenţa de tehnologii produse în afara jurisdicţiei UE. De asemenea, include Internetul Lucrurilor, drone, serviciul Cloud, vectori inovatori de exfiltrare, malware-uri mobile, ransomware-uri, etc. Exerciţiul se va concentra de asemenea pe tacticile politice şi economice strâns legate de securitatea cibernetică. În plus, CE2016 ia în considerare noile procese şi mecanisme de cooperare incluse în Directiva Network and Information Security (NIS). Pentru prima dată, a fost dezvoltat un scenariu complet, cu actori, acoperire mediatică, companii şi mass medii fictive, implicând dimensiunea afacerilor publice asociate cu crizele cibernetice – totul pentru a creşte gradul de realism la un nivel nemaiîntâlnit până acum în exerciţiile pentru securitate cibernetică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor