Război politic pe viaţă şi pe moarte, cu efecte devastatoare (presa)
Războiul pe viaţă şi pe moarte politică, şi-a făcut efectul: o alianţă de guvernare distrusă, un cabinet de miniştri doborât, un lider al celui mai important partid de la putere făcut knockout, câteva milioane de cetăţeni cu moralul la pământ, o ţară aruncată în haos şi cu viitor incert, scrie joi ziarul 'Adevărul'.
Rezultatele sondajului de opinie dat publicităţii, miercuri, vorbesc de la sine şi ar trebui să fie ca un duş rece care să-i trezească definitiv la realitate. Acum, Vlad Filat ar trebui să facă un pas în urmă, să-şi calce pe orgoliu şi să-i propună şefului statului un alt candidat din partea partidului său la şefia guvernului. Alegătorii ar aprecia mai degrabă o astfel de 'cedare' , decât 'curajul' de a se avânta într-un scrutin anticipat, consideră ziarul.
Liberal-democraţii încă nu şi-au revenit după decizia Curţii Constituţionale de luni, mai scrie 'Adevărul'. Politicienii care anunţau la începutul săptămânii crearea unei majorităţi parlamentare spun că sunt gata să revină la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie de compromis. Analiştii văd în Iurie Leancă cel mai bun candidat la funcţia de premier. La bursa zvonurilor pe lista posibililor şefi de guvern figurează şi democratul Vlad Plahotniuc. De asemenea, se vorbeşte şi de un candidat-surpriză.
'Criza s-a încheiat, ori abia începe?' se întreabă 'Ziarul de Gardă'. În timp ce unii comentatori politici cred că riscul unor anticipate e foarte mare, alţii cred că Vlad Filat a fost scos din funcţie, nu şi din joc. Ca niciodată până acum, decizia finală va depinde de Filat. Potrivit unor analişti politici, s-ar putea ca liberal-democraţii lui Filat şi opoziţia comunistă să ajungă la o înţelegere, să anuleze ultimele modificări la Codul Electoral şi să meargă la anticipate.
'PLDM şi Filat plătesc 'factura' crizei politice', titrează 'Timpul', care comentează rezultatele Barometrului de Opinie Publică. Filat, cu un rating de simpatie de 9,4%, a pierdut jumătate din popularitate, în vreme ce partidul său a ajuns la un minim istoric al intenţiei de vot, de doar 12,6%, după ce, în urmă cu aproximativ cinci luni, PLDM era cotat cu 22 de procente. Tot în scădere este şi Partidul Democrat, 6,8%, faţă de 9,1%. Singura formaţiune (din fosta AIE n.red) în creştere, chiar dacă foarte discretă, este Partidul Liberal, care a urcat de la 9% la 10,5%.