RATB schimbă modul de acces al călătorilor în mijloacele de transport. Numărul controlorilor va creşte
alte articole
Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) vrea să schimbe modul de acces în mijloacele de transport în comun. Călătorii vor fi obligaţi să prezinte cardul de control şi să urce numai pe uşa din faţă. Pentru a implementa acest plan, Regia va avea nevoie de cel puţin şapte ori mai mulţi controlori decât sunt în prezent, notează b365.ro. Totuşi, oficialii RATB nu au anunţat de când va fi pus în aplicare acest proiect, adăugând că data de la care se va introduce planul depinde de rezultatele înregistrate.
RATB intenţionează să extindă sistemul de control şi monitorizare a fluxurilor de călători pe toate liniile de transport interurban suprateran. Prin acest proiect toţi pasagerii vor fi nevoiţi să-şi valideze cardurile. Până în momentul de faţă, sistemul de control şi monitorizare a fluxurilor de călători funcţionează pe 20 de linii RATB.
"Fiind vorba de un proiect pilot, în această perioadă se stabilesc schemele de control cele mai potrivite, în funcţie de o serie de parametri: zonă, linie, tip de vehicul, grad de solicitare a liniei, interval orar. Proiectul este deja pus în practică din luna iulie 2012, iar faza iniţială a demarat pe liniile Expres, prin alocarea unui controlor în vehicul şi, ulterior, prin monitorizarea accesului călătorilor pe uşa din faţă", au precizat reprezentanţii RATB.
Pentru punerea în practică a acestui proiect RATB ar trebui să facă angajări masive sau conversii profesionale, în condiţiile în care este deja cel de-al doilea angajator la nivelul Bucureştiului, cu 11.000 de angajaţi.
În parcul auto al RATB sunt în total 2.147 de mijloace de transport în comun, dintre care 507 sunt tramvaie, 302 sunt troleibuze şi 1.333 sunt autobuze.
Toate cele 125 de linii de transport în comun opresc în 2.019 staţii. Cu toate acestea, numărul controlorilor este insuficient în momentul de faţă pentru a putea extinde monitorizarea fluxurilor de călători pe toate liniile RATB.
"În prezent, corpul de control are un efectiv de 300 de angajaţi. Pentru a asigura necesarul de controlori, inclusiv în zilele de weekend, este nevoie de un număr mai mare de controlori, însă strategia de aplicare a proiectului prevede o implicare în această activitate atât a controlorilor, cât şi a conducătorilor de vehicule. Pentru a asigura prezenţa în cât mai multe zone ale Capitalei şi pe cât mai multe linii, modul de desfăşurare a controlului este combinat: echipe în mijloacele de transport, echipe în zonele aglomerate, străbătute de un număr mare de linii", au explicat, reprezentanţii RATB pentru publicaţia mai sus menţionată.
Oficialii Regiei au refuzat să dea lămuriri în ceea ce priveşte angajarea în viitorul apropriat a mai multor controlori. Salariu, în medie, al unui control ajunge la circa 1.800-1.900 de lei net lunar, potrivit ştatelor de plată.
Dacă noul sistem va fi introdus, accesul călătorilor în vehicule se va face doar pe la prima uşă, iar coborârea numai pe la uşile 2 şi 3, sub supravegherea agenţilor de control şi a conducătorilor de vehicule, astfel încât numai persoanele care au un titlu de călătorie valabil vor beneficia de serviciul de transport.
Călătorii care nu au un asemenea titlu vor fi îndrumate către cel mai apropiat punct de comercializare carduri RATB. Totuşi acest sistem de acces este greu de pus în practică, mai ales în timpul orelor de vârf, când oamenii sunt presaţi de timp. Acest sistem ar putea permite şi urcarea pe la celelalte uşi şi a celor care călătoresc fraudulos, nu doar pe la prima uşă a vehiculelor. Pentru a putea aplica acest proiect, RATB intenţionează să-i educe pe călători.
"Responsabilizarea călătorilor în privinţa respectării unor reguli de conduită în utilizarea serviciului de transport public rămâne o problemă pe care sperăm s-o rezolvăm în timp. Pentru aceasta, se asigură asistenţa corpului de control, implicarea conducătorului de vehicul, colantarea vehiculelor cu afişe indicatoare pentru uşile de acces şi coborâre, comunicarea mesajelor în vehicule", explică reprezentanţii RATB.
Totuşi, noul plan al Regiei va înregistra inevitabil întârzieri mai mari ca acum pe traseu a vehiculelor, lucru ce i-ar putea determina pe bucureşteni să nu mai utilizeze transportul în comun. RATB precizează cu nu trebuie să existe motive de îngrijorare în acest sens.
"Pe baza constatărilor din teren, estimăm că întârzierile nu sunt considerabile. Dacă intervalul de succedare a vehiculelor este optim, întârzierile în staţiile cu flux mediu de călători nu depăşesc decât cu câteva minute pe cele înregistrate în sistemul clasic, cu accesul pe la toate uşile vehiculelor, bineînţeles, cu condiţia ca şi călătorii să înţeleagă şi să respecte noile reguli de urcare/coborâre", punctează oficialii Regiei.
Conform calculelor reprezentanţilor instituţiei, noul sistem va aduce încasări mai mari pentru RATB , indiferent de modul în care se fac verificările.
"Pe baza analizelor făcute, în funcţie de schemele de control aplicate, estimăm că, în toate situaţiile, tendinţa este crescătoare. Procentele de creştere a încasărilor sunt variabile, în funcţie de zona şi traseul deservite de fiecare linie. Veniturile RATB vor creşte datorită impactului prezenţei permanente a corpului de control, cu precădere prin creşterea încasărilor în punctele de vânzare şi prin creşterea validărilor", adaugă reprezentanţii Regiei.
Chiar dacă extinderea sistemului de control şi monitorizare a fluxurilor de călători ar trebui să diminueze fraudele la maximum, Regia va menţine amenzile pentru pe cei care călătoresc fraudulos, în paralel cu celelalte scheme de activitate.