Rata de recilclare a deşeurilor – doar 5%
În România rata de reciclare a deşeurilor a fost de doar 5% la nivelul anului 2011, din cauza ratei ridicate de depozitare.
În acelaşi timp, directivele europene stabilesc o ţintă de reciclare şi reutilizare de circa 50% în anul 2020, potrivit datelor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, prezentate în cadrul conferinţei „Spre un management european al deşeurilor. Strategia Naţională de gestionare a deşeurilor 2014-2020”.
La conferinţa organizată miercuri la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu, împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. În cadrul conferinţei au fost dezbătute problemele pe care le ridică la nivel local şi naţional gestionarea deşeurilor, schimbările în legislaţia aferentă, implicaţiile asupra activităţii firmelor a deciziilor instituţiilor publice abilitate în implementarea şi derularea politicilor europene de mediu.
„România este, din păcate, codaşă în clasamentul ţărilor europene în domeniul managementului deşeurilor”, după cum a declarat în cuvântul său dl Mihai Fâcă, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, subliniind necesitatea ca toate judeţele din ţară să facă parte dintr-un sistem integrat de management al deşeurilor. Acesta a arătat că noua strategie 2014-2020 privind gestionarea deşeurilor în România propune un cadru de măsuri care să asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe producţie şi consum la un model bazat pe prevenirea generării deşeurilor şi utilizarea materiilor prime din industria de valorificare.
Elena Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a declarat că managementul deşeurilor municipale reprezintă o temă dureroasă pentru România pentru că ne situăm în partea de jos a clasamentului european, dar consideră că nu steguleţele primite din partea Comisiei Europene sunt problema, ci faptul că gropile de gunoi infestează localităţile. ”În ultimii ani, nu s-a făcut nimic pentru a schimba această realitate gravă. Când vine vorba de gestionarea deşeurilor ne confruntăm cu trei probleme: banii, orientarea şi filosofia”, a completat aceasta.
Din studiile prezentate de Nicoleta Chiriac, Consilier în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, reiese că în România rata de reciclare este scăzută (5% în 2011), din cauza ratei ridicate de depozitare, în timp ce directivele europene stabilesc o ţintă de reciclare şi reutilizare de circa 50% în anul 2020.