Râsul - cel mai bun medicament fără efecte secundare

"Dacă nu am putea râde, am înnebuni cu toţii" - Robert Frost.
Râsul este considerat cel mai bun medicament şi chiar medicamentul sufletului - uneori nu avem nevoie de lucruri măreţe, nici să găsim marele remediu, trebuie doar să ne supunem simplităţii momentului şi să lăsăm totul să vină de la sine.
Cineva a spus: "Un prieten bun este cel care te face să râzi când credeai că nu vei mai zâmbi niciodată". Este dificl să găsim o persoană cu care să râdem, pentru că nu este vorba doar de simţul umorului, ci de conexiunea emoţională care se face în fundal. Dacă ai găsit o astfel de persoană, ai grijă de ea, nu o pierde, pentru că este o adevărată comoară.
Ne aflăm într-o lume plină de conflicte, iar un medicament grozav - poate cel mai bun, cel mai eficient şi gratuit - este UMORUL, care ne face să râdem. Când râdem, uităm pentru o clipă de problemele noastre, pentru că în timp ce râdem nu există nimic altceva şi în acele momente ne simţim plini de bucurie. Este necesar să învăţăm să dezvoltăm simţul umorului, care ne ajută să vedem latura comică şi distractivă a vieţii cu problemele şi dificultăţile ei. Ne va fi util şi în relaţiile noastre cu ceilalţi, deoarece este plăcut să avem în preajmă oameni care ştiu să zâmbească.

Ştiinţa şi puterea râsului
Când râdem, creierul determină organismul nostru să secrerte endorfine, sedative naturale, care acţionează ca nişte medicamente naturale ce circulă prin corp şi sunt de sute de ori mai puternice decât heroina şi morfina. De aceea, cinci minute de râs continuu acţionează ca un calmant al durerii. Pe de altă parte procesul de eliberare de endorfine şi neurotransmiţători protejează organismal de infecţii şi întăreşte inima.
Râsul îţi ridică moralul şi lucrează împotriva depresiei şi anxietăţii. Îmbunătăţeşte creativitatea şi imaginaţia, pentru că atunci când râzi secreţi mai multă adrenalină.
Când râzi, apare supraoxigenarea celulară, care elimină oboseala. Când râzi, intră de două ori mai mult aer în plămâni, motiv pentru care pielea ta este oxigenată: mai exact, plămânii ventilează 12 litri de aer în loc de 6 în mod obişnuit, ceea ce îmbunătăţeşte respiraţia şi creşte oxigenarea. Acest lucru respinge ideea că râsul creează riduri pe faţă, dimpotrivă o tonifică. Mai mult, râsul este o metodă foarte eficientă în încetinirea îmbătrânirii pielii feţei, pentru că atunci când râdem sunt antrenaţi vreo douăzeci de muşchi faciali.
"Nu există nimic în lume atât de irezistibil de contagios ca râsul şi buna dispoziţie."- Charles Dickens
Hasyayoga este o practică ce implică râsul voluntar şi prelungit. Se bazează pe credinţa că râsul voluntar oferă tot atâtea beneficii fizice şi psihologice ca şi râsul spontan. Se face în grupuri, uitându-se unul la altul, spunând glume şi jucându-se. Ceea ce este mai întâi un râs forţat va deveni în cele din urmă un râs contagios. Senzaţia de bine este cea care rezultă după o şedinţă şi oferă beneficii neîndoielnice, mai ales persoanelor în vârstă. Sigur, este puţin ciudat la început, dar oamenii care au participat la una dintre aceste sesiuni au o percepţie foarte pozitivă.

Cum să tratăm problemele cu umor?
Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să învăţăm să preţuim ce avem şi să nu regretăm ce nu avem, să avem atitudini pozitive faţă de oameni şi evenimente. Fericirea nu este legată de evenimente mari, nici de un loc de muncă bun sau de sume mari de bani, ci mai degrabă este vorba de a te bucura de lucrurile mici şi simple, de momentele fiecărei zile, iar acest lucru este influenţat de atitudinea pe care fiecare o are faţă de adversităţile şi eşecurile care ne ies continuu în cale.
Râsul este un medicament gratuit... natural şi pe care îl putem avea cu toţii. Viaţa este astfel planificată astfel încât noi să primim învăţăturile de care avem nevoie. Să fim, aşadar, atenţi la colegul nostru de muncă, la vecinul nostru, la vânzătorul de la brutărie, la oricine ne poate da o lecţie.
Maeştri spirituali budişti şi-au învăţat discipolii că totul se poate reduce la unul singur, că progresul tău este progresul meu, că suferinţa ta este suferinţa mea, că angoasa ta este durerea mea, bunăstarea mea este a ta. Se poate înţelege că efectul practic al trăirii în societate înseamnă că totul are legătură cu totul şi cu nimic. Au mai spus că totul era legat de un anumit nivel spiritual. Conceptul nu este uşor de înţeles, dar înseamnă că atunci când ne schimbăm, totul se schimbă în jurul nostru.
Problemele şi râsul
Acest lucru, în loc să ajute, agravează situaţia. Suferinţa din cauza problemelor duce la o atitudine negativă faţă de viaţă, râzând în mijlocul problemelor reprezintă o atitudine pozitivă, ţinând cont că râsul provoacă răspunsuri fiziologice benefice în corpul nostru, cum ar fi eliberarea de hormoni endorfine (calmantul natural al organismului nostru) şi reducerea cortizolului, care ne distruge sistemul imunitar; în special toate apar ca urmare a stresului la care suntem supuşi.
Roger Von Oech, specialist şi pionier în studiul creativităţii, a scris mai multe lucrări despre ghidarea atenţiei spre ce ne oferă optimismul, ce ne face să râdem şi ne luminează spiritul.
Oamenii găsesc ceea ce caută. Dacă, pe de altă parte, cauţi vibraţii şi gânduri bune plăcute vei vedea cum se înmulţesc în jurul tău. Totul este o chestiune a canalului mental pe care l-ai selectat: tu decizi. Canalul nostru mental, predispoziţia noastră, ne duc spre ce ne dorim. În acest caz, să învăţăm să râdem când ne vine să plângem. Aşa că primul mare pas pentru a lua viaţa cu umor este să te racordezi pozitiv, să iei conflictele cât mai uşor şi să fii binedispus.
Secretul fericirii dat de un înţelept
Merită amintită o poveste petrecută în India acum foarte mulţi ani. Aici trăia un înţelept, despre care se spunea că păstra un mare secret într-un cufăr fermecat care l-a făcut un "câştigător" în toate aspectele vieţii sale şi, din acest motiv, se considera cel mai fericit om din lume. Alţii, invdioşi, voiau să afle ce conţinea acel cufăr. Cu cât încercau mai mult, cu atât erau mai nefericiţi, pentru că invidia nu îi lăsa să trăiască. Într-o zi, un copil a venit în faţa lui şi i-a spus: "Vreau şi eu să fiu nespus de fericit, ca şi tine. De ce nu mă înveţi ce ar trebui să fac?". Înţeleptul, văzând simplitatea şi puritatea copilului, a spus:
"Vino cu mine şi fii atent. În realitate, sunt două cufere în care păstrez secretul pentru a fi fericit şi acestea sunt mintea şi inima mea, iar marele secret nu este altceva decât o serie de paşi pe care trebuie să-i urmezi de-a lungul vieţii.
Primul pas este să ştii că există prezenţa lui Dumnezeu în toate lucrurile din viaţă şi, prin urmare, trebuie să-l iubeşti şi să-i mulţumeşti pentru toate lucrurile pe care le ai.
Al doilea pas este că trebuie să te iubeşti pe tine însuţi şi în fiecare zi când te scoli să spui că nu există niciun obstacol pe care să nu-l pot depăşi; acest pas se numeşte stimă de sine ridicată.
Al treilea pas este că trebuie să pui în practică tot ceea ce spui că eşti: dacă crezi că eşti inteligent, acţionează inteligent; dacă crezi că eşti capabil, fă ceea ce iţi propui; dacă crezi că eşti afectuos, exprimă-ţi afecţiunea; dacă crezi că nu există obstacole pe care să nu le poţi depăşi, atunci stabileşte-ţi obiective în viaţa ta şi luptă pentru ele până le atingi. Acest pas se numeşte motivaţie.
Al patrulea pas este că nu trebuie să invidiezi pe nimeni pentru ceea ce are sau pentru ceea ce este, ei şi-au atins scopul, tu îl atingi pe al tău.
Al cincilea pas este că nu ar trebui să ai resentimente faţă de nimeni în inima ta; acel sentiment nu te va lăsa să fii fericit. Lăsaţi legile lui Dumnezeu să facă dreptate, iar voi iertaţi şi uitaţi.
Al şaselea pas este să nu iei lucruri care nu îţi aparţin, aminteşte-ţi că, potrivit Legilor Naturii, mâine ţi se va lua ceva de valoare mai mare.
Al şaptelea pas este să nu maltratezi pe nimeni; toate fiinţele din lume au dreptul să fie respectate şi iubite.”
Dacă am putea urmări aceşti paşi, atunci ne-am trezi mereu cu zâmbetul pe buze, am privi în jurul nostru şi am vedea partea bună şi frumoasă a lucrurilor. Trebuie să râdem mult şi să ne gândim cât de norocoşi suntem pentru că avem tot ce avem, să-i ajutăm pe alţii, fără să ne gândim să primim ceva în schimb, să ne uităm la oameni şi să descoperim calităţile lor care sunt de fapt reflectarea propriilor noastre calităţi.
Să găsim liniştea, mulţumirea şi bunătatea în noi înşine şi astfel să o reflectăm celor din jurul nostru, deoarece cu cât sunt mai mulţi oameni fericiţi în jurul nostru, în această lume va fi mai puţină violenţă şi mai multă înţelegere, compasiune şi toleranţă.
Să gândim pozitiv, să râdem cât de mult putem şi să ne realizăm visele. Zâmbeşte şi vei trăi mai fericit şi mai sănătos.