Companiile chineze de telecomunicaţii o ameninţare pentru SUA, susţine un raport
O comisie congresională a declarat luni că două companii chineze majore de telecomunicaţii reprezintă o ameninţare pentru securitatea SUA şi că acestea nu ar trebui implicate în niciun fel de fuziuni şi achiziţii cu companiile american deoarece echipamentul lor ar putea fi folosit pentru spionaj.
Comitetul Informaţional al Camerei, după o investigaţie lungă de un an, a declarat luni că Huawei şi ZTE ar putea avea legături cu Partidul Comunist Chinez şi armata chineză. Companiile sunt unii dintre cei mai mari producători de echipamente de reţea din lume.
“Entităţile sectorului privat din Statele Unite sunt puternic încurajate să considere riscurile de securitate pe termen lung ce pot apărea în urma colaborării cu ZTE sau Huawei pentru achiziţionării de echipamente sau prestarea de servicii”, conform raportului comitetului.
Huawei şi ZTE au eşuat de asemenea în a coopera pe deplin cu investigaţia comitetului, a susţinut comisia congresională, dar a adăugat că SUA nu ar trebui să boicoteze încă telefoanele mobile şi alte produse electronice provenite de la cele două firme. Raportul, în principal, a tratat depozitarea de date la scara mare pe echipamentele de reţea ale celor două firme, lucru care ar putea expune companiile americane la riscuri.
Conform legii chineze, Huawei şi ZTE trebuie să se supună regimului chinez dacă acesta le va cere să le folosească sistemele, a susţinut raportul. Regimul “le poate accesa pentru diverse scopuri sub pretextul securităţii de stat.”
“Un actor sofisticat precum China are motivaţia de a modifica lanţul de aprovizionare al telecomunicaţii globale, SUA fiind o prioritate semnificativă”, conform raportului.
De asemenea, raportul a susţinut că agenţiile guvernamentale americane ar trebui să nu folosească sisteme de calculator care includ componente ale celor două companii, citând temeri că hackerii au furat date oficiale importante în trecut. Hackerii chinezi sunt cunoscuţi de asemenea pentru vizarea la o scară mare a proprietăţii intelectuale a firmelor private.
“Actorii din China care caută informaţii sensibile, din punct de vedere economic şi al securităţii naţionale, prin intermediul unor operaţiuni cibernetice ostile de puţine ori întâmpină riscul de a fi detectaţi de către ţintele lor”, a susţinut raportul.
“Eforturile chineze de colectare de informaţii împotriva guvernului american cresc în amploare, intensitate şi sofisticare”, în timp ce hackerii chinezi sunt “cei mai activi şi persistenţi criminali ai lumii în domeniul spionajului economic”, conform raportului.
Regimul chinez încearcă să câştige avantaj în faţa superiorităţii militare americane în cazul unui posibil conflict, a declarat comitetul. Prin plasarea de programe virusate în echipamentele de producţie chinezească folosite în SUA, Beijing-ul ar putea potenţial să închidă sau să pericliteze infrastructura critică, incluzând reţelele financiare şi energetice.
Raportul ar putea fi citat atât de preşedintele Barack Obama şi contracandidatul său republican Mitt Romney în campania prezidenţială. Ambii candidaţi au declarat că vor lua măsuri dure împotriva infracţiunilor economice chineze.
Într-o declaraţie emisă luni, Huawei a negat acuzaţiile conţinute în raport deoarece acesta “a eşuat să ofer informaţii sau dovezi clare pentru a confirma legitimitatea temerilor comitetului.”
Cealaltă companie vizată, ZTE, a adoptat aceeaşi atitudine ca şi Huawei, conform Reuters.
“ZTE nu ar trebui să fie în centrul acestei investigaţii prin excluderea furnizorilor occidentali mult mai mari”, a susţinut compania într-o scrisoare obţinută de Reuters.