Răspunsul critic al Iranului faţă de Argo: Hollywood-ul nu a putut evita politizarea
alte articole
"Argo", filmul care a primit multiple Oscaruri, inclusiv cel pentru cel mai bun film, a devenit punctul central al unui dialog despre politizarea Hollywood-ului - exact ceea ce regizorul Ben Affleck a încercat să evite.
"Am încercat să prezint povestea cât mai corect cu putinţă, deoarece nu am vrut ca aceasta să fie folosită de vreuna dintre părţi. Nu am vrut ca aceasta să fie politizată pe plan internaţional sau intern. Am vrut doar să spun povestea unor fapte reale, aşa cum le-am înţeles eu", a declarat Ben Affleck pentru Huffington Post, în octombrie 2012.
Oficialii iranieni au criticat luni filmul, ministrul iranian al culturii şi orientării islamice, Mohammad Hosseini, l-a numit "anti-iranian", potrivit mass-mediei de stat Press TV. Agenţia semi-oficială de ştiri Mehr a scris: "Hollywood-ul a fost un instrument utilizat de politicienii americani în scopuri politice, care nu se bazează pe realitate, ci este unilateral şi deformat."
Chris Terrio, scriitorul scenariului pentru film, a discutat despre dificultăţile de a menţine acurateţea istorică, într-un interviu dinaintea decernării premiilor Oscar, acordat Huffington Post's Writers Room.
"Am avut diverse preocupări: oare sunt gărzile revoluţionare prea feroce şi zeloase? ... Sau nu sunt destul de feroce şi zeloase?", a spus Terrio.
"Eu nu sunt un expert în istoria Orientului Mijlociu", a afirmat el, adăugând că întotdeauna a fost interesat de regiune. Terrio împreună cu Affleck, a cărui specializare universitară a fost Orientul Mijlociu, au colaborat şi au discutat despre cel mai bun mod de a prezenta faptele aşa cum s-au întâmplat, dar în acelaşi timp într-o manieră atrăgătoare şi "palpitantă", a spus Terrio.
Filmul se bazează pe povestea adevărată despre salvarea a şase diplomaţi americani care au fost luaţi ostatici când Ambasada SUA a fost asediată în timpul revoluţiei din 1979. Incidentul a fost o lovitură puternică pentru relaţiile americano-iraniene.
Când a fost întrebat dacă "Zero Dark 30", un film despre capturarea şi executarea lui Osama bin Laden, a sacrificat acurateţea istorică pentru valoarea artistică, Terrio a ocolit întrebarea.
"Cred că [acurateţea şi valoarea artistică] trebuie să existe în simbioză," a afirmat Terrio. El a recunoscut că răspunsul este "general şi un nonsens".
Fostul preşedinte Jimmy Carter a criticat "Argo" pentru minimizarea rolului guvernului canadian în salvare şi maximizarea rolului CIA american.
Într-un interviu cu Piers Morgan de la CNN, Carter a spus: "90 la sută din contribuţiile la iniţierea şi desăvârşirea planului au fost canadiene." Cu toate acestea, filmul "atribuie aproape în întregime meritele CIA american."
Ken Taylor, fostul ambasador canadian în Iran, care a adăpostit ostaticii şi pe care Carter l-a numit adevăratul erou al poveştii, a fost mulţumit de faptul că Affleck a menţionat Canada în discursul său de la decernarea premiilor Oscar, potrivit Canadian Broadcasting Corporation (CBC).
Taylor a fost citat de Mondoweiss, un site de ştiri care relatează despre politica externă americană în Orientul Mijlociu, "în principal din punct de vedere evreiesc", potrivit descrierii site-ului. Taylor a declarat că Argo nu a reuşit să descrie "partea mai primitoare [a revoluţionarilor iranieni], intenţia lor de a căuta un anumit grad de dreptate şi speranţă, şi că totul nu a fost doar o demonstraţie violentă pentru nimic."