Rareş Bogdan, reacţie acidă după ce a ajuns pe lista neagră a lui Netejoru

Rares Bogdan
Rares Bogdan (Epoch Times România)

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a ajuns pe lista neagră a Inspecţiei Judiciare după nemulţumirile exprimate public în urma clasării dosarului "10 august", alături de premierul Florin Cîţu, ministrul Justiţiei - Stelian Ion, şi liderii USR-PLUS Dacian Cioloş, Dan Barna şi Vlad Voiculescu. Într-un interviu acordat Epoch Times, prim-vicepreşedintele liberal a atras atenţia că demersul iniţiat de instituţia condusă de Lucian Netejoru nu se justifică, subliniind că "politicienii enumeraţi tocmai că au luptat trei ani la rând consecutiv, ani în şir, pentru ca Justiţia să-şi recapete forţa şi independenţa în România".

"Justiţia este expresia dreptăţii, este expresia dreptăţii aşa cum o cere poporul român. Atâta vreme cât Justiţia nu face dreptate poporului român, putem să avem motive să ne îndoim de scopurile ei. Eu nu mă îndoiesc de scopurile bune ale Justiţiei din România, am încredere în Justiţia din România, în independenţa ei. Este foarte bine că Justiţia este independentă, aşa este într-o ţară europeană cu o democraţie funcţională, dar întrebarea este, totuşi, pe poporul român cine îl ajută? Cine garantează că i se face dreptate, că nu este bătut şi gazat, cum a fost pe 10 august la comanda unor politicieni, că nu este bătut şi gazat atunci când poporul român îşi cere drepturile, fiindcă nu era altceva decât o cerere de drepturi. Toată lumea, şi noi am văzut şi voi aţi fost printre siteurile care au dat cel mai mult la acea vreme când erau forţa lui Dragnea uriaşă şi a PSD, toată lumea a văzut şi aţi relatat şi voi: oameni cu mâinile ridicate care sunt bătuţi şi gazaţi", a declarat Rareş Bogdan.

Potrivit deputatului european, poporul român a auzit foarte clar cum, la televizor, "politicieni greţoşi vorbeau despre tentativă de lovitură de stat, cum un document oficial a fost trimis de către premierul de atunci, doamna Dăncilă, la Bruxelles cu 'în atenţia Comisiei Europene şi a Parlamentului' care vorbea despre tentativă de lovitură de stat în România".

"Este extrem de clar că Jandarmeria a folosit o forţă disproporţionată pe 10 august, extrem de clar. Pentru ca cetăţenii români să continue să aibă încredere în independenţa Justiţiei trebuie ca ei să vadă foarte clar că nu rămân bătaia de joc a politicienilor care le contestă intenţia. Eu cred în intenţia şi în buna credinţă a judecătorilor, cred în buna-credinţă a procurorilor, cred în buna-credinţă a tuturor celor care au zeiţa dreptăţii deasupra capului şi care se gândesc foarte serios la cum funcţionează balanţa dreptăţii. Nu Rareş Bogdan, nu Cîţu sau nu Stelian Ion sau Dacian Cioloş sunt cei care au afectat independenţa Justiţiei şi credibilitatea ei. Cred că cei care au afectat independenţa Justiţiei şi credibilitatea ei sunt, din păcate, părţi din justiţie care nu au înţeles menirea pe care o au în momentul în care au intrat în această breaslă extraordinară şi atât de importantă pentru funcţionarea unui stat de drept", a subliniat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul are şi un mesaj pentru cei care au promovat acest demers împotriva sa.

"Deci, dacă cineva poate să fie supărat că s-a afectat independenţa Justiţiei, nu poate să fie supărat în niciun caz pe Rareş Bogdan sau pe Florin Cîţu. Florin Cîţu cu tricoul 'nu luăm prizonieri', celebru la mitingurile împotriva OUG 13 sau 10 august sau Rareş Bogdan gazat împreună cu Oreste Teodorescu, cu Oana Stănciulescu în Piaţa Victoriei seri în şir, printre singurii realizatori TV - dacă nu singurul - care transmitea live de acolo într-o emisiune de maxim succes. Deci nu cred că domnul Netejoru sau cine a făcut propunerea poate să fie supărat pe politicienii enumeraţi, pentru că politicienii enumeraţi tocmai că au luptat trei ani la rând consecutiv, ani în şir, pentru ca Justiţia să-şi recapete forţa şi independenţa în România", a punctat Rareş Bogdan.

Reporter: Cum vă explicaţi însă faptul că Inspecţia Judiciară a găsit oportun să sancţioneze declaraţiile dumneavoastră, ale lui Florin Cîţu, Stelian Ion etc., însă nu a găsit oportun să se autosesizeze în ceea ce priveşte procurorul care a clasat acea parte din dosarul "10 august" şi nu a găsit oportun nici şeful CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la faptul că doamna Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, nu şi-a făcut datoria chiar aşa cum ar trebui în ceea ce priveşte acest dosar?

Rareş Bogdan: În general, breslele din România funcţionează, din păcate, prin apărarea celor din interiorul breslei, fără să analizeze neapărat echilibrat sau echidistant anumite derapaje. Nu am prea văzut, nici în cazul medicilor, nici în cazul politicienilor care îşi protejează de cele mai multe ori personajele cu probleme, nici în cazul sportivilor, nici în cazul justiţiei, judecătorilor sau procurorilor, ca cei din interiorul acestor bresle să fie capabili să aibă forţa să îşi critice un coleg atunci când greşeşte. Cred că este o greşeală şi ar trebui să învăţăm din asta. Aşa cum noi, politicienii, trebuie să învăţăm să sancţionăm atunci când un politician greşeşte sau sfidează sau nu este corect cu cei care l-au votat, cred că, la fel, şi judecătorii şi procurorii trebuie să înţeleagă că atunci când un coleg, în speţă cel care a închis cazul, face o greşeală, poate de interpretare, poate fără rea-voinţă, să aibă puterea să spună "colegul respectiv a greşit, intervenim noi să echilibrăm situaţia tocmai pentru a spori încrederea în Justiţie".

Reporter: În cazul de faţă, putem spune că o parte din sistemul judiciar, şi anume vârful lui, afectează credibilitatea justiţiei în ochii cetăţenilor?

Rareş Bogdan: Sunteţi un jurnalist excepţional, dacă aş răspunde la această întrebare în mod direct, aţi face Breaking News pe toate siteurile din România şi televiziunile. Nu putem spune asta. Nu. În cea mai mare parte, justiţia din România, într-o proporţie covârşitoare, este dominată de oameni de bună-credinţă. Ca în orice breaslă, ca în orice meserie, ca în orice profesie există persoane care, poate, încă nu şi-au înţeles menirea, dar, din fericire, cele care au înţeles menirea, care sunt echilibraţi, raţionali, constructivi, sunt mult mai mulţi decât ceilalţi.

Reporter: Cum vedeţi faptul că, iată, au trecut nişte luni bune de zile de la alegerile parlamentare şi peste un an de la căderea Guvernului Dăncilă şi Legile Justiţiei încă nu sunt reparate?

Rareş Bogdan: Se lucrează. Este obligaţia noastră, luată în programul de guvernare. Stelian Ion, Ludovic Orban, Anca Dragu, colegii noştri din Comisiile Juridice, de la Alina Gorghiu la toţi colegii noştri, lucrează exact la repararea Legilor Justiţiei sub directa supraveghere şi sub ochiul atent al Preşedintelui care a obţinut al doilea mandat şi pe această profesie.

Reamintim că Inspecţia Judiciară, condusă de controversatul Lucian Netejoru, a finalizat, potrivit Aleph News, raportul privind "apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său" faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului "10 August".

Concluzia? Liderii politici din zona coaliţiei de guvernământ au afectat independenţa autorităţii judecătoreşti. Pe lista neagră au ajuns astfel nume importante precum Florin Cîţu, Stelian Ion, Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu sau Rareş Bogdan. Sesizarea Inspecţiei Judiciare a fost făcută la cererea judecătoarei CSM Andrea Annamaria Chis. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne