Rareş Bogdan a cerut în plenul Parlamentului European intrarea României în Schengen

Rares Bogdan
Rares Bogdan (Epoch Times România)

Liderul delegaţiei eurodeputaţilor români din grupul PPE, Rareş Bogdan, a cerut joi, în plenul Parlamentului European, ca România să fie primită în spaţiul Schengen, relatează caleaeuropeana.ro. În alocuţiunea sa, europarlamentarul a ţinut să întrebe, retoric, “de ce sunt pedepsiţi românii, deşi sunt cei mai pro-europeni” şi a susţinut că preşedintele României şi Guvernul sunt actori care susţin “în forţă” valorile statului de drept.

“Primirea României în spaţiul Schengen nu este un moft. Constat cu tristeţe că aproape singura legătură a României cu spaţiul Schengen este că furnizează muncitori sezonieri. Ei nu beneficiază de standardul de sănătate şi siguranţă din statul membru unde muncesc, dar asta vom dezbate imediat. Este inadmisibilă blocarea intrării României în spaţiul Schengen, deşi îndeplineşte criteriile tehnice de aderare încă din 2011. Totuşi, este ţinută la uşă deşi este un furnizor de euro-optimism. Dezbatem astăzi despre un spaţiu Schengen funcţional, dar refuzăm să îl consolidăm, iar asta pentru că state ca Olanda, în frunte cu premierul ei, se opun nejustificat de ani de zile intrării României în spaţiul Schengen. Apropo, îl invit pe domnul Mark Rutte să verifice portul Rotterdam pe traficul de ţigări şi evaziunea fiscală. România are un preşedinte şi un Guvern PPE, pro-europene şi susţinătoare în forţă ale statului de drept. Mă întreb: de ce sunt sunt pedepsiţi în continuare românii, deşi sunt cei mai pro-europeni din Uniunea Europeană?”, a declarat Rareş Bogdan, în cadrul unei dezbateri privind situaţia spaţiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19.

Reamintim că într-o rezoluţie votată anterior şi care va fi supusă votului sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să întreprindă paşii necesari pentru primirea Croaţiei, Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen.

La rândul său, comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a propus şi ea recent ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen, ca “măsură de actualizare şi consolidare a acestui spaţiu”.

Decizia finală pentru aderarea deplină a unui stat membru la spaţiul Schengen necesită un vot în unanimitate al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne