Raportul tragediei din Apuseni: Cauza determinantă a prăbuşirii, givrajul carburatoarelor

La un an şi jumătate de la tragedia din Apuseni, raportul CIAS susţine că avionul s-a prăbuşit din cauza vremii şi "pe mâna" echipajului.
Aura Ion
Aura Ion (Captura Youtube)

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a făcut public raportul privind cauza tragicului accident din Apuseni în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aura Ion.

Potrivit CIAS, cauza determinantă a producerii accidentului constă în oprirea motoarelor ca urmare a givrajului (depunerea unui strat de gheaţă) sever al carburatoarelor. La producerea tragediei ar fi contribuit, susţine CIAS, echipajul avionului.

Astfel, la categoria cauze "favorizante" ale tragediei, CIAS enumera: evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfăşurării acestui zbor datorată întreruperii mari de la zbor şi lipsei de experienţă a echipajului pe aeronava BN- 2A-27; decizia eronată a comandantului aeronavei de a continua misiunea de zbor în condiţii meteorologice care au favorizat givrajul sever al carburatoarelor; decizia eronată a comandantului aeronavei de a zbura o lungă perioadă de timp în condiţii de givraj ; decizia eronată a comandantului de a continua misiunea sub AMA, în condiţii de zbor IMC după reguli de zbor IFR şi, finalmente, decizia eronată a comandantului aeronavei de a decola cu masa peste limita maximă admisă şi poziţia centrului de greutate în afara limitelor calculate şi impuse de producător.

CIAS mai susţine, în raportul său că pregătirea misiunii a fost făcută superficial, dosarul de misiune fiind incomplet, la îmbarcarea pasagerilor nu a fost efectuată instruirea pasagerilor privind siguranţa etc.

Făcând o sinteză a constatărilor, Eugen Suciu, investigator în cadrul CIAS şi unul dintre membrii echipei de investigare, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că aeronava implicată în accidentul aviatic din Munţii Apuseni la începutul anului 2014 s-a confruntat cu un givraj sever la nivelul carburatoarelor, ceea ce a determinat oprirea motoarelor.

Aeronava a zburat tot timpul, deasupra Carpaţilor Meridionali, sub altitudinea minimă admisă iar din cauza givrajului, deasupra plafonului de nori s-a produs blocarea motoarelor.

Suciu a precizat că dacă înălţimea scade, aeronava nu mai beneficiază de controlul radar, astfel că se presupune că echipajul îşi poate stabili poziţia în raport cu reperele terestre. Reprezentantul CIAS a precizat că pilotul a coborât până la 2.400 de metri sub radar, iar "pilotul şi-a asumat decizia de a renunţa la asistenţă".

”Pe parcursul acestui zbor, aeronava s-a confruntat cu un givraj nu la nivelul structurii, ci la nivelul carburatoarelor motoarelor, ceea ce nu a permis aeronavei să atingă altitudinea de 11.000 de picioare”, a declarat investigatorul, citat de B1 TV.

Potrivit investigatorului CIAS, cauza care a dus la decesul pilotului a fost faptul că odată cu prăbuşirea aeronavei o aripă ruptă a lovit cabina de pilotaj.

"Nu putem să discutăm de o eroare în pilotaj. Ne confruntăm cu o eroare în managementul misiunii. Nu este acelaşi lucru. Condiţiile meteo au favorizat radical", a afirmat Suciu, adăugând că Adrian Iovan nu era pregătit pentru pilotarea aeronavei pentru că avusese o pauză de 11 luni.

Raportul poate fi studiat aici

Reamintim că în urma accidentului de avion din ianuarie 2014, şi-au pierdut viaţa Aura Ion, studentă în anul V la Medicină Militară şi pilotul Adrian Iovan. Avionul s-a prăbuşit în munţii Apuseni în timp ce transporta o echipă de medici către Oradea, de unde aceştia urmau să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Pilotul Aurelian Iovan a fost obligat să aterizeze forţat. Căutarea epavei a durat şase ore, autorităţile dovedindu-se incapabile să îi localizeze pe supravieţuitori, în ciuda faptului că toţi pasagerii avionului aveau telefoane mobile prevăzute cu GPS.

În momentul în care salvatorii - săteni din zonă şi pădurari - au ajuns la locul accidentului - Aura Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată. Adrian Iovan murise încarcerat între fiarele contorsionate din cabina pilotului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne