Raportul privind libertatea presei în România în 2012: Piaţa de media, politizată cronic
alte articole
Piaţa de media a fost politizată cronic în 2012, în condiţiile în care întreg anul a fost dominat de evenimente politice importante, cum ar fi suspendarea şefului statului, alegerile parlamentare şi un referendum pentru demiterea preşedintelui. Concluziile referitoare la starea mass-media se regăsesc în "Raportul privind libertatea presei în România în 2012", care a fost redactat în cadrul programului FreeEx al ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).
România a ocupat locul 42 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Reporteri fără Frontiere, fiind devansată de Spania (36), Franţa (37), Letonia (39). Totuşi, locul ocupat de ţara noastră este mai bun decât cele pe care s-au situat alte state europene: Ungaria (56), Italia (57), Grecia (84) şi Bulgaria (87).
Anul trecut au avut un impact negativ asupra libertăţii de exprimare următoarele evenimente: confirmarea existenţei agenţilor sub acoperire în redacţii; intensificarea practicilor de poliţie politică împotriva unor jurnalişti şi activişti civici; faptul că înalţi demnitari au instigat la intervenţia serviciilor de informaţii şi a procuraturii împotriva vocilor critice; reprimarea abuzivă şi violentă a protestelor de stradă şi din arenele sportive; faptul că folosirea instituţiilor media ca arme politice de patronii de presă a fost mai vizibilă ca oricând, în contextul unui an politic marcat de alegeri locale şi parlamentare şi de referendumul pentru demiterea preşedintelui; partizanatul făţiş practicat de o însemnată parte a mass-media; numărul mare de oameni de presă care au intrat în politică.
Jurnaliştii au avut de suferit din cauza încălcării drepturilor salariale şi a abuzurilor patronatului în contextul crizei economice. Politica editorială a unor redacţii a fost subordonată intereselor politice şi economice ale patronilor de presă. Sunt oferiţi ca exemple Dan Voiculescu, care deţine prin familia sa controlul trustului Intact, Sebastian Ghiţă, senator PSD şi patron al televiziunii România TV, Cozmin Guşă care controlează Realitatea TV şi este un apropiat al PSD, consilierul politic Dan Andronic care este implicat la cotidianul Evenimentul zilei şi postul de televiziune B1TV, potrivit raportului FreeEx.
Pe fondul crizei economice, au fost încălcate tot mai des drepturile salariale ale jurnaliştilor, iar comportamentul abuziv al patronilor a devenit o practică. Jurnaliştii au fost siliţi să renunţe la contractele legale de muncă şi să accepte contracte pe drepturi de autor, care nu oferă nicio protecţie jurnalistului. Presa scrisă a fost cel mai grav afectată de criză şi s-a ajuns la închideri de publicaţii, disponibilizări masive, scăderi substanţiale ale salariilor.
Active Watch le-a recomandat jurnaliştilor şi editorilor să se informeze despre legislaţia care se aplică în cazul lor (Codurile penal şi civil, Legea 544/2001, legislaţia audiovizuală, CCM Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, Legea drepturilor de autor etc.), să se implice în monitorizarea legislaţiei şi a dezbaterilor cu publicul şi autorităţile.