Raport: Un posibil minisubmarin rusesc găsit în apropierea coastei suedeze

Un minisubmarin ce ar putea aparţine ruşilor a fost găsit scufundat în apele teritoriale ale Suedei, a declarat un grup de vânători de epave şi artefacte care acţionează în zonă.
Nava suedeză HMS Koster patrulează în apele din arhipelagul Stockholm, 19 octombrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.07.2015

Un minisubmarin ce ar putea aparţine ruşilor a fost găsit scufundat în apele teritoriale ale Suedei, a declarat un grup de vânători de epave şi artefacte care acţionează în zonă.

Ocean X Team a declarat luni, într-un comunicat de presă, că submarinul a fost descoperit săptămâna trecută. Grupul nu este sigur de cât timp se află submarinul pe fundul mării, dar a adăugat că pe lateralul navei sunt printate mai multe litere în alfabetul chirilic, indicând că ar putea avea o origine rusească, susţine Washington Free Beacon.

Stefan Hogeborn, scafandru al Ocean X Team, a declarat: “Submarinul este complet intact, nu are deteriorări vizibile pe cocă, iar trapele sunt închise. Prin urmare, ne temem că echipajul nu a putut să se salveze când submarinul s-a scufundat.”

Potrivit echipei, minisubmarinul măsoară aproape 20 de metri lungime şi 3,5 metri lărgime. Tabloidul Expressen a difuzat pe pagina sa de internet imagini cu un presupus submarin ce ar fi fost filmat de un robot subacvatic teleghidat prin cablu, conform Agerpres.

Forţele armate suedeze au fost anunţate ieri despre acest submarin, urmând să se deruleze o investigaţie complexă.

Descoperirea minisubmarinului are loc în condiţiile în care Suedia a desfăşurat timp de o săptămână, în octombrie 2014, ample operaţiuni de căutare pentru a găsi în arhipelagul Stockholm un presupus submarin rusesc. La acea vreme, autorităţile suedeze au declarat că a avut loc într-adevăr o incursiune din partea unui submarin de talie mica în apele teritoriale suedeze, dar că nu s-a putut stabili naţionalitatea acestuia.

În plus, Marina finlandeză a lansat bombe subacvatice în luna mai, în apropiere de Helsinki, ca semnal de avertisment, împotriva unui presupus submarin rusesc.

Ţările est-europene au devenit tot mai îngrijorate de acţiunile agresive ale Rusiei în apele de coastă ale Europei şi datorită zborurilor efectuate de bombardierele ruseşti în apropiere spaţiilor aeriene ale altor ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor