Raport Reuters: Iranul a transferat rachete miliţiilor din Irak. Teheranul neagă acuzaţiile

(AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.09.2018

Iranul a respins un raport Reuters potrivit căruia Teheranul a furnizat rachete balistice unor miliţii şiite aliate din Irak şi că dezvoltă capacităţile necesare ca aceste miliţii să producă ele însele rachete.

“Astfel de ştiri false şi ridicole nu urmăresc nimic altceva decât să afecteze relaţiile externe ale Iranului, în special cu vecinii săi”, a afirmat sâmbătă Bahram Qasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, conform agenţiei de ştiri IRNA.

Reuters a citat vineri 3 oficiali iranieni, două surse ale serviciului de informaţii irakian şi două surse occidentale din sectorul de informaţii într-un raport care susţine că, în ultimele câteva luni, Iranul a trimis rachete balistice de rază scurtă aliaţilor din Irak.

Potrivit raportului, un anumit număr de oficiali au precizat că Teheranul ajută grupuri din Irak ca acestea să poată produce rachete pe cont propriu.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a scris sâmbătă pe Twitter că este profund îngrijorat din cauza rapoartelor care susţin că Iranul transferă rachete balistice în Irak, potrivit RFE/RL.

“Bagdadul ar trebui să hotărască ce se întâmplă în Irak, nu în Teheran”, a adăugat Pompeo.

Guvernul şi armata Irakului au refuzat să comenteze.

O sursă occidentală a declarat pentru Reuters că miliţiilor şiite irakiene le-au fost trimise câteva zeci de rachete.

Reuters a citat o sursă irakiană afirmând că este dificil ca Bagdadul să convingă grupurile să meargă împotriva Teheranului sau să suspende cooperarea cu aliaţii lor şiiţi.

Rachetele Zelzal, Fateh-100 şi Zolfaqar au raze de acţiune cuprinse între 200 şi 700 km şi, astfel, capitala saudită Riad şi cea israeliană Tel Aviv se află în raza lor din vestul Irakului.

Forţa Quds - unitate de forţe speciale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului ce este implicată în operaţiuni în afara ţării – are baze în acele zone.

Dacă va fi confirmată, acţiunea ar amplifica tensiunile deja ridicate între Washington şi Teheran.

Preşedintele american Donald Trump a ieşit în luna mai dintr-un acord nuclear controversat încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, acuzând Teheranul că a încălcat spiritul acordului prin continuarea testelor la rachete balistice şi susţinerea activităţii militante în Orientul Mijlociu. Iranul a negat acuzaţiile.

De asemenea, administraţia SUA a decis să reimpună sancţiunile pe care le suspendase ca parte a acordului respectiv.

Un transfer de rachete ar putea de asemenea să nemulţumească Franţa, Germania şi Marea Britanie, care au încercat fără succes să îl convingă pe Trump să rămână în acord.

Cele trei ţări, împreună cu Rusia şi China, au promis până acum că vor rămâne în acord, care prevede restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale impuse împotriva Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor