British Airways şi Air France îşi vor suspenda zborurile directe spre Iran
alte articole
Companiile aeriene British Airways şi Air France au declarat că îşi vor suspenda zborurile directe spre Iran în luna septembrie, dând vina pe profitul scăzut de pe aceste rute.
Compania britanică şi cea franceză au făcut aceste anunţuri joi, în condiţiile în care SUA reimpune împotriva Iranului sancţiunile care au fost suspendate pe baza controversatului acord nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, potrivit RFE/RL.
British Airways a anunţat că ultimul său zbor din Londra spre Teheran va avea loc în 22 septembrie, iar zborul de întoarcere a doua zi, precizând că „operaţiunile nu sunt viabile comercial în prezent”.
Între timp, Air France pune capăt zborurilor sale Paris-Teheran în 18 septembrie din cauza „slabei viabilităţi comerciale”, după ce, la începutul acestei luni, a redus numărul de zboruri de la trei pe săptămână la unul singur.
Purtătorul de cuvânt al Air France, Cedric Landais, a declarat că zborurile companiei nu au fost folosite de pasageri care să reprezinte sectoarele auto, energetic şi nuclear, adăugând că doar turismul nu a fost suficient pentru a menţine compania pe ruta Paris-Teheran.
Reacţionând la anunţul British Airways, ambasadorul Iranului la Londra, Hamid Baeidinejad, a declarat că decizia este „regretabilă” ţinând cont de „cererea ridicată”.
Mişcările celor două companii aeriene au loc după ce compania aeriană olandeză KLM a anunţat luna trecută suspendarea zborurilor sale spre Iran începând cu 24 septembrie, invocând „rezultate şi perspective financiare negative”.
Cele trei companii aeriene şi-au reluat zborurile directe spre Teheran în 2016, după o absenţă de un an, pe măsură ce legăturile cu ţările occidentale au început să se îmbunătăţească după implementarea acordului nuclear iranian. Iniţial, serviciile au fost suspendate din cauza deteriorării relaţiilor dintre Teheran şi Occident cu privire la programul nuclear iranian.
De asemenea, diverse companii internaţionale, inclusiv compania petrolieră franceză Total, producătorul auto german Daimler şi Deutsche Telekom s-au retras din Iran de când SUA a decis să iasă din acordul nuclear, temându-se ca vor fi vizate de sancţiunile reimpuse de americani.
Anunţurile din 23 august au fost făcute după ce SUA s-a retras în luna mai din acordul nuclear şi a reînceput să aplice sancţiunile americane care au fost suspendate iniţial ca parte a acelui acord, în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear.
Reimpunerea sancţiunilor are un efect negativ asupra economiei iraniene, iar moneda ţării, rialul, a scăzut puternic în ultimele luni.
Marea Britanie şi Franţa, împreună cu alte naţiuni europene, au declarat că doresc să protejeze companiile europene care continuă să facă afaceri cu Iranul.
De altfel, într-o mişcare mai agresivă, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a sugerat că Europa are nevoie de propriul sistem de plăţi transfrontaliere pentru a desfăşura tranzacţii comerciale cu Iranul având în vedere sancţiunile impuse de SUA, potrivit Reuters.
Maas a mai afirmat că este esenţial ca Europa să îşi consolideze autonomia prin crearea de canale de plăţi independente, un Fond Monetar European şi un sistem SWIFT independent. Totuşi, cancelarul german Angela Merkel nu pare să împărtăşească acelaşi punct de vedere cu Maas cu privire la sistemul de plăţi separat.