Raport ONU susţine că omorârea generalului iranian Qassem Soleimani ar fi "omor arbitrar"

Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds. (Captură Foto)
A.P.
10.07.2020

Washingtonul a prezentat un nou raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, rezultat al unei investigaţii ce a durat câteva luni, cu privire la uciderea, în 3 ianuarie, a generalului Qassem Soleimani de către drone americane.

Raportorul special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Agnes Callamard, a prezentat joi raportul la o sesiune a drepturilor omului ONU.

În raport, asasinarea lui Soleimani este etichetată drept „ilegală” şi considerată o „ucidere arbitrară”, în special deoarece, potrivit concluziilor ONU, nu ar exista dovezi că Soleimani plănuia un atac iminent asupra Statelor Unite sau a personalului american.

Qassem Soleimani este considerat arhitectul extinderii influenţei iraniene în Orientul Mijlociu - cu precădere Siria şi Irak, dar şi în Afganistan şi în ţări din apropiere.

Departamentul de Stat american a respins raportul şi a negat că omorârea comandantului Forţei Quds ar încălca dreptul internaţional. Purtătorul de cuvânt Morgan Ortagus, a comentat, miercuri, raportul ONU, numindu-l pe Soleimani „cel mai sângeros terorist din lume”.

Ea a mai spus că, în esenţă, ONU a „spălat” crimele şi a acordat circumstanţe atenuante teroriştilor:

"Este nevoie de un soi special de necinste intelectuală pentru a emite un raport care condamnă Statele Unite pentru că a acţionat în autoapărare în timp ce muşamalizează trecutul notoriu al generalului Soleimani, unul dintre cei mai letali terorişti din lume", a declarat miercuri Ortagus.

"Acest raport tendenţios şi monoton subminează drepturile omului, acordând circumstanţe atenuante teroriştilor şi dovedeşte încă o dată de ce America a avut dreptate când a părăsit" Consiliul pentru drepturile omului al ONU [în 2018], a adăugat ea.

Ortagus a afirmat că Soleimani a „comis acte teroriste pentru destabilizarea Orientului Mijlociu în ultimii douăzeci de ani”.

"Soleimani şi forţa Quds sunt responsabili pentru uciderea a sute de militari americani şi din coaliţie şi rănirea a mii de alte persoane", a adăugat aceasta.

Şeful adjunct al Unităţilor Poporului din Irak, Abu Mahdi Al-Mohandis, a fost, de asemenea, ucis în timpul atacului efectuat lângă aeroportul din Bagdad. SUA l-a acuzat de asemenea pe Al-Mohandis de uciderea americanilor la comanda autorităţilor de la Teheran.

Asasinarea în ianuarie a generalului Qassem Soleimani, la comanda administraţiei Trump, a pus Orientul Mijlociu pe picior de război, a generat o serie de atacuri asupra bazelor americane din Irak.

După omorârea generalului Soleimani, Gărzile Revoluţionare au doborât un avion considerat ca aparţinând SUA lângă aeroportul din Teheran. Avionul aparţinea, însă, Liniilor Aeriene Ucrainene. Toţi pasagerii şi personalul aflat la bord au fost omorâţi. Autorităţile de la Teheran au încercat să ascundă implicarea timp de mai multe zile.

Cu mai multe luni în urmă, Washingtonul pusese organizaţia Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC) pe lista structurilor teroriste, astfel că, din punctul de vedere al legislaţiei americane, devenise o ţintă legitimă a acţiunilor militare americane.

Cu toate acestea, noul raport al ONU, care îl consideră pe Soleimani funcţionar guvernamental, asemenea Europei, a evidenţiat faptul că niciodată o naţiune nu a pretins „dreptul la autoapărare” ca motiv pentru uciderea unui funcţionar de stat într-o ţară terţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor