Şeful Gărzilor Revoluţionare din Siria omorât lângă Alep

Corpul generalului Qassem Soleimani ucis de drone americane, purtat de un autovehicul Chevrolet către oraşul său din Iran, 5 ianuarie 2020
Corpul generalului Qassem Soleimani ucis de drone americane, purtat de un autovehicul Chevrolet către oraşul său din Iran, 5 ianuarie 2020 (AFP / Getty Images)

Surse media de stat iraniene au raportat decesul lui Asghar Bashpour, şeful forţelor Quds aparţinând Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC).

Bashpour este considerat un apropiat al generalului Qassem Soleimani, ucis de americani la începutul lunii ianuarie.

Ştirea a fost anunţată de Radio Teheran şi apoi a circulat printre diferite surse din Orientul Mijlociu, inclusiv The Times of Israel, luni. Moartea sa a avut loc duminică, în Alep, unde era implicat în operaţiunile militare ale forţelor pro-Assad.

Tel Aviv-ul a susţinut mult timp că influenţa iraniană în Siria are ca scop sabotarea securităţii şi intereselor israeliene. În ultimii ani, forţele aeriene israeliene au efectuat sute de incursiuni şi bombardamente în Siria, împotriva a ceea ce Tel Aviv descrie drept reprezentanţi şi trupe iraniene.

Potrivit Times of Israel, Asghar Bashpour ar fi fost în fruntea operaţiunilor Quds împotriva rebelilor anti-regim din Siria, unde Iranul a fost un susţinător-cheie al preşedintelui Bashar Assad de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011.

Surse regionale spun că a fost comandantul principal al Forţei Quds, responsabil de supravegherea tuturor operaţiunilor speciale susţinute de Iran în Siria. Agenţia de ştiri IRIB, condusă de stat, descrie că Bashpour a fost „unul dintre primii care a plecat în Siria cu Qassem Soleimani”.

Publicaţia al-Masdar News, printre puţinele care au surse în cadrul armatei siriene, a transmis că Bashpour a murit probabil luptând împotriva grupului Partidul Islamic Turkestan.

După cum am detaliat mai devreme, rebelii sirieni susţinuţi de turci au organizat în ultimele zile şi săptămâni noi atacuri insurgente la marginea oraşului capitalei Alep.

Luni au izbucnit confruntări directe între armatele siriană şi turcă, iar în conflicte au fost ucise aproximativ 50 de persoane, inclusiv soldaţi turci, deşi numărul victimelor de fiecare parte este necunoscut.

Pe 22 ianuarie, la aproximativ două săptămâni după uciderea lui Qassem Soleimani, a fost împuşcat Abdolhossein Mojaddami, şeful forţelor Basij (o poliţie politică iraniană).

Asasinatul a fost comis de bărbaţi pe o motocicletă care l-au împuşcat pe Mojaddami chiar în faţa casei sale.

Basij sunt trupe de securitate internă care funcţionează sub comanda Gărzilor Revoluţionare.

Asasinatul pare să ilustreze unele lupte pentru putere care se dau în interiorul structurilor de forţă ale regimului islamic iranian. În noiembrie Iranul a fost zguduit de tulburări masive, înăbuşite cu violenţă. Numărul victimelor este necunoscut din cauza blocajului impus asupra internetului de către regim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe