Raport Greenpeace: 50 de noi termocentrale pe cărbune ar provoca anual 2.700 de morţi premature în Europa

Ani de viaţă pirduţi din cauza termocentralelor.
Ani de viaţă pirduţi din cauza termocentralelor. (Greenpeace)

Zecile de noi termocentrale pe baza de cărbune vor pune în pericol sănătatea europenilor, potrivit unui nou raport Greenpeace. Publicaţia „Ucigaşii silenţioşi” se bazează pe un raport realizat împreună cu Universitatea Stuttgart, care arată că dacă toate proiectele planificate vor fi realizate, emisiile adiţionale rezultate ar provoca anual 2.700 de decese, răpind în total 31.000 de ani de viaţă europenilor, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei Epoch Times.

Raportul cercetează efectele poluării aerului asupra sănătăţii, efecte provocate de fiecare din cele 300 de termocentrale mari care ard cărbune în Uniunea Europeană, precum şi impactul preconizat al celor 50 de noi proiecte pe cărbune, planificate a fi construite în Europa. Polonia este ţara cu cele mai multe proiecte aflate în construcţie sau planificate, însumând mai mult de o treime din totalul noilor capacităţi.

Studiul concluzionează că, în 2010, poluarea provenită de la centralele pe cărbune din Uniunea Europeană a scurtat vieţile europenilor cu un total de 240.000 de ani de viaţă, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature. Dintre ţările UE, cele mai „vinovate” sunt Polonia, Germania, România, Bulgaria şi Marea Britanie. Companiile care au cele mai grave impacturi estimate sunt PGE (Polonia), RWE (Germania), PPC (Grecia), Vattenfall (Suedia) şi ČEZ (Republica Cehă). Pentru a calcula numărul de ani de viaţă pierduţi cercetătorii transformă numărul estimat de decese atribuit poluării aerului în numărul de ani de viaţă pierduţi din cauza acestor decese. Se estimează că fiecare cetăţean european al cărui deces poate fi atribuit expunerii la poluare cu particule pierde 11 ani din viaţă.

Lauri Myllyvirta, coordonatorul campaniei pentru energie curată a Greenpeace Internaţional, comentează rezultatele studiului: „Centralele bazate pe arderea cărbunelui sunt adevăraţi ucigaşi silenţioşi. Emisiile lor toxice provoacă boli respiratorii, atacuri de cord, cancer pulmonar, atacuri de astmă şi alte daune asupra sănătăţii oamenilor în Europa.”

Potrivit studiului, în Uniunea Europeană, termocentralele poloneze pe cărbune au, de departe, cel mai grav impact asupra sănătăţii.

Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România adaugă: „România se numără printre poluatorii cei mai mari din Europa, după Polonia şi Germania, în privinţa emisiilor din termocentrale pe cărbune. Conform raportului lansat astăzi (12 iunie - n.r.), în anul 2010, termocentralele ţării au cauzat pierderea a 647.000 de zile de muncă, în urma îmbolnăvirilor, precum şi 31.700 de ani de viaţă pierduţi sub forma deceselor premature. Termocentralele Complexului Energetic Oltenia – Turceni, Rovinari, Craiova – sunt principalele responsabile pentru o contraperformanţă tulburătoare: în România, numărul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor îl depăşeşte pe cel al victimelor din accidente rutiere. În aceste condiţii, este inexplicabil cum guvernul încă promovează construirea de noi termocentrale pe cărbune, în România anului 2013.”

În România, este planificată construirea unei termocentrale pe cărbune la Galaţi, de către compania Enel. Potrivit unui raport Greenpeace, poluarea atmosferică generată de viitoarea termocentrală de la Galaţi va cauza 40 de decese premature pe an, timp de 40 de ani (cât este durata de funcţionare a centralei) şi aproximativ 45.000 de zile de boală anual, care se traduc în pierderi economice semnificative, din cauza absenţelor bolnavilor de la lucru.Termocentrala ar urma să funcţioneze pe bază de huilă importată din Ucraina, în condiţiile în care statul finanţează cu bani publici extracţia de cărbune autohton.

„Timp de patruzeci de ani, termocentrala ar polua atât aerul din Galaţi, cât şi din oraşe precum Constanţa, Călăraşi, Bucureşti sau Iaşi, afectând sănătatea a milioane de români.” declară Ionuţ Cepraga.

“Termocentrala nu va oferi societăţii avantaje notabile nici din punct de vedere economic, fiindcă firma italiană Enel a ales să o construiască în Zona Liberă Galaţi, astfel încât să nu plătească taxe la stat pentru cărbunele importat din Ucraina. Milioanele de tone de cărbune astfel importat ar urma să fie transportate pe Dunăre, timp de patruzeci de ani, cu influenţe uşor de imaginat asupra mediului natural.” adaugă Ionuţ Cepraga.

Greenpeace solicită Comisiei Europene să propună obiective clare pentru orizontul 2030 în privinţa energiei regenerabile, măsurilor de eficienţă energetică şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Greenpeace solicită un obiectiv pentru energia regenerabilă de 45% şi reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 la nivel european.