Raport EFOR: ”Este votul electronic o soluţie pentru România?”

Plecând de la o vizită de documentare şi de la mai multe întâlniri cu experţi electorali, membri ai comisiilor electorale sau academicieni din Estonia, Finlanda şi Letonia, Expert Forum a făcut o analiză a modului în care acest sistem a fost implementat în diferite ţări europene şi a rezultatelor sale. Raportul face şi recomandări privind potenţiala introducere a votului electronic în România.
Septimius Pârvu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
01.04.2015

Plecând de la o vizită de documentare şi de la mai multe întâlniri cu experţi electorali, membri ai comisiilor electorale sau academicieni din Estonia, Finlanda şi Letonia, Expert Forum a făcut o analiză a modului în care acest sistem a fost implementat în diferite ţări europene şi a rezultatelor sale. Raportul face şi recomandări privind potenţiala introducere a votului electronic în România.

Vizita de documentare a avut loc între 27 februarie şi 6 martie 2015, iar pe 1 martie, membrii Expert Forum au observat alegerile parlamentare din Estonia şi procedura de deschidere şi numărare a voturilor exprimate electronic. ”Chiar dacă votul electronic reprezintă una dintre marile controverse ale utilizării noilor tehnologii, state precum Estonia sau Franţa au reuşit să implementeze proceduri de vot prin internet. Sunt şi multe exemple unde votul electronic a fost eliminat, fiind considerat periculos”, se arată într-un comunicat EFOR remis Epoch Times.

Alte ţări, cum ar fi Republica Moldova, fac paşi importanţi pentru introducerea metodei de vot în perioada următoare. Expert Forum prezintă în raport lecţii din Estonia, singura ţară care aplică votul prin internet pentru toate tipurile de alegeri şi este până în prezent unul dintre cele mai de succes exemple, dar cu toate acestea nu a scăpat de critici referitoare la hibele de securitate sau la posibilităţile de fraudare a votului. Experţii au analizat cum se votează în Estonia, de ce este un exemplu de succes şi de ce alte ţări au dat greş cu folosirea tehnologiei în exprimarea opţiunilor electorale sau au refuzat din start acest pas.

Potrivit raportului EFOR, în România discuţia legată de introducerea votului electronic stagnează, nu este construită pe argumente şi nu se poartă în spaţiul public, prin consultări cu cetăţenii. ”Vorbim despre frica de fraudă electorală, despre posibilităţile de manipulare a sistemului, gradul scăzut de alfabetizare tehnologică a cetăţenilor, iar politicienii evită de mai mulţi ani să ia o decizie care ar putea fluidiza votul în diaspora. Astfel, întrebarea care se pune este Care sunt condiţiile pentru ca România să implementeze votul electronic prin internet şi ce paşi ar trebui să facă politicienii şi autorităţile electorale?”, se arată în comunicatul remis Epoch Times.

EFOR consideră că votul anticipat prin internet poate fi una dintre soluţiile alternative pentru asigurarea posibilităţii de a vota pentru alegătorii care se află în străinătate. Fiecare dintre tipurile de vot la distanţă (corespondenţă, electronic, anticipat în secţiile de votare) prezintă propriile dezavantaje, dintre care secretul votului şi riscul de fraudare sunt cele mai importante.

”Contează încă de la început arhitectura proiectului: procedurile de criptare, hardware şi software, asigurarea securităţii votului sau asigurarea unei bune administrări a proiectului, cu personal profesionist şi integru. În situaţia de faţă, interesul beneficiarului trebuie să fie pus înaintea costurilor şi deci nu trebuie să facem economii care ar putea periclita proiectul. Trebuie să fim realişti şi să vedem că nici votul prin corespondenţă nu asigură secretul total, nu poate fi facil observat şi nici nu este neapărat mai ieftin”, se arată în raport.

Ca urmare, Septimius Pârvu, autorul acestuia, arată că votul electronic ar trebui testat în cadrul unor alegeri sau a unui referendum de importanţă mai scăzută, din care să reiasă clar dacă riscurile sunt mai mari decât avantajele acestui mod de votare. ”Fiecare ţară are propriile caracteristici, astfel că nu există un model care se poate copia fără probleme. Politicienii trebuie să stabilească înainte de toate obiective, principii legate de arhitectura sistemului şi să îşi asume răspunderea şi consensul politic asupra proiectului. Discuţia trebuie să se poarte public, transparent, prin consultări cu toţi cei interesaţi, dar în special cu beneficiarii direcţi, care sunt cetăţenii. În implementarea unui astfel de sistem trebuie să primeze interesul alegătorilor şi nu calculele financiare sau populismele. De asemenea, partidele politice şi autorităţile electorale trebuie să facă eforturi pentru a atrage încrederea alegătorilor, unul dintre fundamentele funcţionării sistemului în ţările unde votul electronic este aplicat cu succes”, concluzionează comunicatul EFOR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor