Septimius Pârvu(EFOR): ”Avem nevoie de un cod electoral unitar”

”Deşi avem o comisie parlamentară de Cod electoral, aceasta nu se face un cod electoral, ci o modificare a fiecărei legi electorale în parte. Avem nevoie de un cod electoral unitar, adică de o lege care să unească partea de proceduri electorale şi de sisteme şi să stabilească foarte clar care sunt regulile”, a afirmat Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale, în cadrul unei dezbateri prilejuite de lansarea raportului anual EFOR: ”Erorile politice din 2014; ce e de făcut”. Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii ale expertului:
Septimius Pârvu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
29.01.2015
Se încarcă player-ul...

Deşi avem o comisie parlamentară de Cod electoral, aceasta nu se face un cod electoral, ci o modificare a fiecărei legi electorale în parte. Avem nevoie de un cod electoral unitar, adică de o lege care să unească partea de proceduri electorale şi de sisteme şi să stabilească foarte clar care sunt regulile”, a afirmat Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale, în cadrul unei dezbateri prilejuite de lansarea raportului anual EFOR: ”Erorile politice din 2014; ce e de făcut”. Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii ale expertului:

Anul 2014 a fost un apogeu al încălcării drepturilor electorale prin ce s-a întâmplat în străinătate la alegeri şi prin deciziile administrative prin care votul a fost blocat. Trebuie revizuită legislaţia stufoasă şi pe alocuri neclară care a generat confuziile şi conflictele între BEC şi MAE.

Propunerile recente de vot electronic sunt populiste şi au rolul de a linişti masele. Noi credem că e nevoie de un cod electoral unitar, adică o lege care să unească partea de proceduri electorale şi de sisteme şi să stabilească foarte clar care sunt regulile. În momentul acesta avem patru legi electorale, la care se adaugă cea privind referendumul.

Despre votul prin corespondenţă şi votul electronic:

Sunt foarte multe ţări care au renunţat la votul electronic, ca Olanda şi Germania, pentru că s-a demonstrat că este foarte riscant. Şi Franţa a renunţat la votul prin corespondenţă. Totuşi mult mai multe state folosesc votul prin corespondenţă decât cel electronic.

Am vrea dezbateri publice pe tema votului la distanţă, nu legi care apar în Parlament, nu sunt dezbătute şi ne trezim cu o variantă care poate nu este foarte buni.

Despre instrumentele de combatere a fraudei:

Este nevoie de un sistem informatic integrat de înregistrare şi verificare a votanţilor. Autoritatea Electorală permanentă a pus în funcţiune un registru electronic care implică verificarea online a votanţilor. Deşi la noi se discută de 10 ani despre asta, Republica Moldova a testat un astfel de sistem.

Observatorii electorali sunt cel mai bun instrument de combatere a fraudei. Ar trebui ca ei să aibă mai multe drepturi.

Trebuie sancţionate comportamentele feudale la nivel local prin care fie primarii, fie consiliile locale, încearcă să obţină voturi inclusiv prin abuzul de resurse publice. Este nevoie de sancţiuni mult mai drastice pentru aceste abuzuri.

Propunem introducerea de secţii de votare la cererea cetăţenilor şi gestionarea mai eficientă a listelor de cetăţeni în sensul transparenţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor