Raport al serviciilor germane de informaţii: Iranul urmăreşte să dezvolte arme de distrugere în masă

Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.07.2018

Iranul încă încearcă în mod activ să dezvolte arme de distrugere în masă (WMD), potrivit unui raport al serviciilor germane de informaţii, fiind în contradicţie cu poziţia cancelarului Angela Merkel, potrivit căreia acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri a pus capăt ambiţiilor nucleare ale Teheranului.

Publicaţia Jerusalem Post a precizat că a analizat documentul de 211 pagini din Hamburg, care susţine că “unele dintre ţările care alimentează criza ... încă depun eforturi pentru a obţine produse necesare fabricării de arme atomice, biologice şi chimice de distrugere în masă şi pentru a obţine tehnologia pentru crearea de rachete” ce pot să transporte astfel de arme.

Raportul din Hamburg a mai dezvăluit că “principalul punct de concentrare al ţărilor în domeniul activităţilor relevante de proliferare sunt: Iran, Siria, Pakistan şi Siria”.

Luna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordul nuclear iranian, cunoscut oficial sub numele de JCPOA, nu este un mijloc ca Republica Islamică să se înarmeze cu arme nucleare.

“Nu există un acord pentru fiecare problemă”, a afirmat Merkel după o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în Berlin, adăugând că Germania şi Israelul sunt de acord în privinţa necesităţii de a împiedica înarmarea nucleară a Iranului, deşi au viziuni diferite în ceea ce priveşte atingerea acestui obiectiv.

Netanyahu - un opozant puternic al acordului nuclear încă de la semnarea acestuia în 2015 - a acuzat Iranul că “încearcă să cucerească” Orientul Mijlociu cu prezenţa sa militară în Siria. De asemenea, premierul a făcut lobby în rândul puterilor europene pentru ca acestea să urmeze SUA şi să iasă din acordul nuclear.

Preşedintele american Donald Trump a ieşit din JCPOA în luna mai din cauza faptului că acordul a eşuat să împiedice Teheranul să construiască o armă nucleară.

Merkel nu a făcut comentarii în legătură cu informaţiile descoperite de agenţiile de stat care par să îi contrazică poziţia privind eficienţa acordului JCPOA, care a fost intermediat iniţial în timpul mandatului preşedintelui american Barack Obama.

Activităţile ilegale ale Iranului – care variază de la spionaj în favoarea grupului libanez Hezbollah până la răspândirea extremismului religios – sunt citate de 48 de ori în raportul din Hamburg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor