Raport al CE: Expunerea la fumatul pasiv s-a redus, dar rămâne la un nivel prea ridicat
Protecţia împotriva fumatului pasiv s-a îmbunătăţit considerabil în UE, dar expunerea cetăţenilor europeni la fumat rămâne la un nivel prea ridicat, potrivit unui raport publicat vineri de către Comisia Europeană.
Anul trecut, 28 % dintre europeni au fost expuşi fumatului pasiv în baruri - faţă de 46 % în 2009. Raportul se bazează pe rapoartele individuale elaborate de cele 27 de state membre în urma Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de tutun din 2009, care solicita guvernelor să adopte şi să pună în aplicare legi pentru a-şi proteja pe deplin cetăţenii de expunerea la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. Raportul înlătură preocupările legate de impactul negativ al interdicţiei de a fuma asupra veniturilor barurilor şi restaurantelor, arătând că impactul economic a fost limitat, neutru şi chiar pozitiv de-a lungul timpului. Totuşi, raportul ilustrează, de asemenea, faptul că unele state membre au rămas în urmă în ceea ce priveşte adoptarea unor legi cuprinzătoare referitoare la protejarea sănătăţii populaţiei şi în ceea ce priveşte aplicarea legilor respective.
Expunerea la fumatul pasiv este o cauză de mortalitate, morbiditate şi dizabilităţi foarte răspândită în UE. Potrivit unor estimări, peste 70.000 de adulţi din UE au murit din cauza expunerii la fumul de tutun în 2002, mulţi dintre aceştia fiind nefumători sau angajaţi expuşi fumatului pasiv la locul de muncă.
Convenţia-cadru pentru controlul tutunului a OMS solicită tuturor semnatarilor (176 de părţi) să furnizeze o protecţie eficace „împotriva expunerii la fumul de tutun în locurile de muncă închise, mijloacele de transport public, spaţiile publice închise şi, după caz, în alte locuri publice”. În 2007 au fost adoptate orientări care să ajute părţile să‑şi îndeplinească obligaţiile.
În acest context, Consiliu a adoptat o Recomandare a Consiliului privind mediile fără fum de tutun în 2009, făcând apel la statele membre să introducă măsuri prin care să ofere o protecţie efectivă împotriva expunerii la fumatul pasiv cel târziu din noiembrie 2012.
Potrivit raportului, toate statele membre raportează că au adoptat măsuri pentru a-şi proteja cetăţenii de expunerea la fumul de tutun.
Măsurile naţionale diferă considerabil ca amploare şi domeniu de aplicare. Aproximativ jumătate dintre statele membre au adoptat sau şi-au consolidat legislaţia împotriva fumatului din 2009 si până în prezent. De asemenea, multe state membre au început înainte de 2009.
Punerea în aplicare a legislaţiei pare a fi o problemă în unele state membre. Legislaţia complexă (mai exact, legislaţia cu derogări) s-a dovedit deosebit de greu de pus în aplicare.
Per ansamblu, ratele efective de expunere a cetăţenilor UE au scăzut în perioada 2009-2012 (de exemplu, în cazul cetăţenilor care vizitează locuri în care se consumă băuturi, rata de expunere a scăzut de la 46 % la 28 %). Totuşi, există diferenţe foarte semnificative între statele membre.
Belgia, Spania şi Polonia sunt exemple de ţări în care, într-o perioadă scurtă de timp, adoptarea unei legislaţii cuprinzătoare a dus la scăderi foarte semnificative ale ratelor de expunere.
Efectele pozitive ale legislaţiei împotriva fumatului asupra sănătăţii sunt imediate şi includ o reducere a incidenţei atacurilor de cord şi îmbunătăţirea sănătăţii aparatului respirator.
Sprijinul populaţiei pentru legislaţia împotriva fumatului este foarte puternic în Europa. Un sondaj din 2009 a arătat că majoritatea europenilor sunt de acord. De asemenea, această legislaţie este sprijinită şi de sondajele naţionale care arată că sprijinul a crescut după introducerea unor măsuri eficace.