Rămas bun, doamnă Ruxi!
Anunţăm cu regret trecerea în nefiinţă a îndrăgitei actriţe şi a minunatului om, Ruxandra Sireteanu, în dimineaţa zilei de 18 februarie 2014, la vârstă de 70 de ani. Echipa Teatrului Nottara”, în care doamna Ruxi, cum îi spuneam cu drag, a jucat mai bine de 40 de ani, se înclină cu admiraţie în faţa talentului şi a distincţiei sale. Nu vom uita niciodată energia sa debordantă şi vocea prin care a dat identitate multor personaje în spectacole, în teatrul radiofonic şi în emisiuni pentru copii. Pierderea ei ne-a adus tristeţe în suflet. Condoleanţele noastre se îndreaptă către familie şi prieteni.
O persoană jovială, cu zâmbet fermecător şi ochi misterioşi. o viaţă în teatru... În cei patruzeci de ani pe scenă a fost: Catarina – în Femeia îndărătnică de William Shakespeare, regia: Miron Niculescu şi Sura – în Egor Buliciov şi alţii de Maxim Gorki, regia: Petre Săva Băleanu (la Teatrul Naţional din Craiova); Nina Zarecinaia – în Pescăruşul de A. P. Cehov, regia : Alexandru Colpaci (la Teatrul de Stat din Oradea); la Teatrul „Nottara”: Nina – în Nu am încredere în bărbaţi de Anatolii Sofronov, regia: Dan Micu; Agripina – în 5 Romane de Amor de Teodor Mazilu, regia George Rafael; Adela – în Sfântu Mitică Blajinu de Aurel Baranga, regia: Anca Ovanez Doroşenco; Veta – în O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia: Dan Micu, 1987; Charlotta – în Livada de vişini de A. P. Cehov, regia: Dominic Dembinschi, 1988; Lu Shiping – în Taifun de Tzao Yui, regia: Alexandru Dabija, 1988; Elena Sergheevna – în Şantaj de Ludmila Ruzumovskaia, regia: Dominic Dembinschi, 1992; Frosina – în Avarul de Molière, regia: Mircea Cornişteanu, 1994; Doamna Pearce şi Doamna Higgins – în Misterele Londrei - musical după Pygmalion de G. B. Show, regia: Dominic Dembinschi, 1995; Fiokla Ivanovna – în Căsătoria de N.V. Gogol, regia : Gavril Pinte, 1998; Nanny – în Nanny de James MacGuire, regia: Tom Ferriter, 1998; Judy – în Moştenirea lui Cădar de E. Rotaru, regia: Tania Filip, 1999; Chiriachiţa – în Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia: Dinu Cernescu, 2002; Eileen – în Billy Şchiopul de Martin McDonagh, regia Vlad Massaci, 2007; Nina Ivanovna Voroncova – în Un pensionar fatal (titlul original: Retro) de Aleksandr Galin, regia: Tudor Ţepeneag, 2008; Madam Roza – în Ai toată viaţa înainte de Romain Gary , regia Alina Rece, 2009; Eva Starsky - în Teatru la New York (titlul original: Nu vorbiţi cu actorii) de Tom Dudzick, regia Diana Lupescu, 2011.
A lucrat cu regizori din generaţii diferite, de la Petre Săva Băleanu şi George Rafael, la Alina Rece şi Alexandru Mâzgăreanu.
Ruxandra Sireteanu mărturisea: teatrul a fost dragostea şi chinul meu
A fost fiica actorului Nicolae Sireteanu, artist emerit, de la care a moştenit talentul şi dragostea pentru această meserie. A debutat la zece ani, într-o piesă rusească, alături de Calboreanu şi Geo Barton. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorilor Ion Finteşteanu şi Sanda Manu, după care a mers la Craiova pentru patru ani. Aici a fost Catarina din O femeie îndărătnică de Shakespeare, Dorina în Tartuffe de Molière, Şura din Egor Balâciov de Gorki. Nina Zarecinaia din Pescărusul, în regia lui Alexandru Colpaci, a adus-o la Teatrul de Stat din Oradea. Din 1972, a fost actriţa Teatrului Nottara. A fost casa ei, putem spune chiar şi la propriu, pentru că de mai bine de 40 de ani a locuit sub acelaşi acoperiş.
Credea în tehnică, fiindcă, în cele din urmă, actoria este o meserie. A iubit tinerii de care îi plăcea să se înconjoare, dovadă dragostea cu care şi-a privit studenţii de la Universitatea Hyperion, unde a fost profesoară între anii 1992–1995 şi 2005-2011.
Doamna Ruxi, cum îi spuneam noi cu drag, era extrem de tonică, de-o energie debordantă şi molipsitoare. A făcut dublaje la desene animate, a ţinut cursuri de actorie, a avut înregistrări la radio, a filmat reclame. A împrumutat vocea multor personaje în spectacole de teatru radiofonic: peste trei sute de piese de teatru şi alte câteva sute de poveşti, pentru emisiunea „Noapte bună copii”.
Am regăsit-o şi în distribuţiile multor filme Divorţ... din dragoste, regia: Andrei Blaier; Păcală se întoarce, regia: Geo Saizescu; Viaţa fără ea, regia: Gina Lazăr; Niki Ardelean, colonel în rezervă, regia: Lucian Pintilie; Aici nu mai locuieşte nimeni, regia: Malvina Urşianu; Această lehamite, regia: Mircea Daneliuc; A fost prietenul meu, regia Andrei Blaier; Septembrie, regia Timotei Ursu; Între oglinzi paralele, regia Mircea Veroiu; Baladă pentru fiul meu, regia Constantin Dicu.
Îi plăceau obiectele rare şi bijuteriile, se îmbraca sport şi avea o bibliotecă impresionantă nu atât prin număr, cât prin valoare.
Un ultim rămas bun, mâine, 19 februarie, între orele 14.00 – 17.30, în foaierul Sălii Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara”.
Dumnezeu să o odihnească în pace!